Merhaba arkadaşlar; 

Başlamadan önce eğer “Daha İyi Fotoğraflar İçin Histogram” videomuzu seyretmediyseniz ekrandaki karta dokunarak önce onu seyretmenizi rica edeceğiz. Zira burada konuşacağımız bilgileri, o video da konuştuklarımızın üzerine inşa edeceğiz.  

Histogramı anlattığımız videomuzda ne demiştik. Fotoğraf makinamız, fotoğrafdaki ışığı; siyah-beyaz ve grinin tonları olarak okuyordu. Histogramı oluşturmak için; siyah yani 0 ve beyaz yani 255 arasındaki 256 kademeyi yatay eksene işaretleyordikey eksene de piksel sayısını yerleştiriyordukFotoğraf makinamız da bizim için her bir değeri sayıp, ilgili kolona işaretliyor ve böylece histogram oluşuyordu. 

Bugünkü konumuz ton eğrisi ise histogram ile doğrudan ilişkili. Bu ilişkiyi kurmadan önce çok basit birkaç şeyi daha hatırlayalım.  

Şuraya bir çizgi çiziyorum ve bu çizgiyi 0 ile 5 arasında bölüyorum. Bu çizgiye GİRDİLER adını verelim.  

Şuraya da dikey bir çizgi çiziyorum. Bunu da 0 ile 5 arasında bölüyorum. Bu çizgiye de ÇIKTILAR adını verelim. 

Şimdi eğer şöyle bir diagonal çizgi çekersem, bu çizgi bize girdiler ile çıktılar arasında doğrusal bir ilişkiyi anlatır. Ne demek istiyorum? 

Yani 1 birim girdi, 1 birim çıktıya, 3 birim girdi 3 birim çıktıya, 5 birim girdi 5 birim çıktıya dönüşüyor. Yani ne kadar girerse, doğrusal oranda o kadar çıkıyor anlamına geliyor.  

Eğer bu çizgiyi şöyle değiştirirsem, artık girdi ile çıktı arasındaki ilişki doğrusal olmaktan çıkıyor. Örneğin girdideki 0, 3 ve 5 yine çıktıdaki aynı değerlere karşılık gelirken, girdideki 1 değeri çıktıda 0,4; girdideki 2 değeri çıktıda 1,2; girdide 4 değeri çıktıda 4,6 gibi değerlere denk geliyor. Yani birebir eşleşme bozuluyor.    

Şimdi bu grafiğimizi alalım ve histogramın üzerine koyalım. Histogramın yatay ekseninde 0 ile 255 arasında siyah-gri ve beyaz tonlar vardı. Bunlar GİRDİLERİMİZ yani ham fotoğrafımız 

Ton eğrimizin dikey ekseninde de şimdi 0 ile 255 arasında yine siyah-gri ve beyaz tonlar olsun. Bunlar da ÇIKTILARIMIZ yani işlenmiş fotoğrafımız.  Şu sol alt köşe hem yatay eksen için hem de dikey eksen için 0 değeri ve siyahı temsil ediyor. Yatayda ve dikeyde uzaklaştıkça 255’e yani beyaza doğru gidiliyor.  

Yine histogram videosundan hatırlayacağımız gibi bu bölgeler karanlıkları, bu bölgeler orta tonları, bu bölgeler de aydınlıkları temsil ediyordu.    

Burada gördüğünüz kırmızı diagonal çizgi de az önce konuştuğumuz gibi yatay eksen ile dikey eksen arasında doğrusal bir ilişkiyi ifade ediyor.  

Yani ham fotoğrafımızda 0 yani siyah olan bir değer işlenmiş fotoğrafımızda da 0 yani siyah olacak. Benzer bir şekilde örneğin bu nokta ile temsil edilen gri, çıktı fotoğrafta da gri olacak. Aynı zaman da ham fotoğraftaki beyaz, çıktı fotoğrafta da beyaz olacak.  

Eğer bu noktaya kadar her şey yerli yerine oturduysa, ton eğrisinin gücünü gösterme vakti geldi demektir.  

Şimdi ton eğrimizin şeklini biraz değiştirelim. Kabaca bir S harfine benzediğini söyleyebiliriz. Ne yapmış olduk böylece.   

Ham fotoğrafta aydınlıklara denk gelen bölgeyi, yukarı doğru çekerek işlenmiş fotoğrafta daha aydınlık hale getirdik. Benzer bir şekilde ham fotoğrafta kanalıklara denk gelen bölgeyi aşağıya çekerek çıktı fotoğrafta daha da karanlık yaptık. Yani kontrastı artırmış olduk. 

Başka bir şey yapalım.  

Bu ton eğrisi ile ham fotoğrafımızdaki bütün değerleri, işlenmiş fotoğrafımızda daha açık hale getirmiş olduk.  

Ya da böyle bir ton eğrisi ile karanlıklar açarken, orta tonları ve aydınlıkları daha koyu hale getirmiş olduk. Yani kontrastı azalttık.  

Durun hemen kafam karıştı demeyin. Gelin şimdi bunu gerçek fotoğraflar üzerinde görelim. O zaman taşlar yerli yerine oturacak.  

PhotoshopLightroomCapture One veya nasıl bir fotoğraf işleme yazılımı kullanırsanız kullanın. Ton eğrisinin mantığı hepsinde aynıdır. Ben size şimdi Lightroom’da göstereceğim, siz kendi kullandığınız yazılımda benzer şeyleri yapabilirsiniz.  

Ekrandaki fotoğrafı görüyorsunuz. Sağ üst köşede fotoğrafa ait histogramı ve hemen şu bölgede de ton eğrisini görüyorsunuz. Az önce konuştuğumuz gibi ton eğrisi diagonal bir şekilde. Yani fotoğrafın ham hali ne ise ekranda onu görüyorsunuz.  

Şimdi örneğin tüm fotoğrafın tonlarının aydınlığa doğru gitmesini istersek ton eğrisini ortadan bir yerden yakalayarak yukarı doğru çekiyorum. Gördüğünüz gibi tüm tonlar daha aydınlık oldu, işlenmiş fotoğrafta. Ya da tersini yaparak daha karanlık yapabiliriz. 

Karanlık bölgelerin daha açık hale gelmesi ve aydınlık bölgelerin biraz daha koyu hale gelmesini istersem, yani kontrastı düşürmek istersem bakın şöyle yapıyorum. Karanlık bölgeleri üzerine gelip dokunarak bir kontrol noktası oluşturuyorum. Aynı şekilde aydınlık bölgeler için de bir kontrol noktası oluşturuyorum. Şimdi karanlık bölgeleri açmak için bu kontrol noktasını yukarıya, aydınlık bölgeleri koyu hale getirmek için ise bu kontrol noktasını aşağıya çekiyorum.  

Tam ortaya da bir kontrol noktası koyalım. Bu noktaları aşağıya, yukarıya hereket ettirerek fotoğrafımıza dilediğimiz etkiyi verebiliriz.  

Hatta bakın siyah ucunu yani 0 ucunu yakalayıp, biraz yukarıya kaldıralım. Artık fotoğrafımızda tam siyah kalmadı. Koyu gri hale geldi siyahlar.  

Üstelik, ton eğrisini sadece ışıklılık anlamında değil, kırmızı, yeşil ve mavi kanallara ayrı ayrı da uygulayabilirsiniz. Böylece renk tonları üzerinde yaratacağınız etkilerle çok farklı fotoğraflar oluşturabilirsiniz.  

Evet arkadaşlar. Bugün sizlerle birlikte ton eğrisini anlamaya çalıştık. Umut ediyorum ki faydalı bir video olmuştur. Umarım yeni bir şeyler öğrenmişsinizdir.  

Gelecek hafta yepyeni bir videoda, yepyeni bir içerik ile görüşünceye kadar, hoşçakalın, sağlıklı kalın.