Bu yazımızın konusunu, en sıradan fotoğraflara bile heyecan, dinamizm ve yaratıcılık katabilen bir olguya yani yansımaya ayırdık. Birlikte yansımaları kullanarak fotografik kompozisyonlarımızı nasıl geliştirebiliriz buna bakacağız.  

Hadi buyurun… 

 

Henri Cartier Bresson’un yaklaşık bir asır önce fotoğraflarını bu ikon fotoğraf, kompozisyonda “kritik an”ı anlatmak için kullanılır. Ancak bu fotoğrafı bu denli güçlü yapan bir diğer öge de yansımanın kullanılmış olmasıdır.  

Yansımalar, sıradan fotoğraflara dahi en umulmadık şekilde sihirli değneklerini dokunarak, güzelleştirebilir. Çünkü insan gözü simetriyi sever, asimetriği algılar. Yansımalar ise, gündelik görüntüler içine monte edilmiş, gerçeğin simetrik uzantısı gibidirler. 

Yansıma kaynağı olarak kullanılabilecek o kadar çok şey vardır ki bunların tamamı bize fotografik imkanlar sunar. Bunlardan en yaygını durgun sudur. Durgun su üzerindeki yansıma özellikle simetri duygusuna hitap edilecek şekilde çekildiğinde tadına doyulmayan görüntüler ortaya çıkabilir. 

Su üzerinden yansımanın bir diğer kullanımı, yağmur sonrası veya dökülme neticesi birikmiş su yüzeyinden alınan yansıma görüntüleridir. Bu tip fotoğraflarda simetriden ziyade, suya düşen yansıma ile gerçekte var olan bir öğenin bir arada kullanılması ilginç fotoğraflar verebilir.  

Bir diğer kaynak, gözlük gibi araba veya vitrin camı gibi gündelik yaşamın parçası olan objelerdir. Bu objeler üzerindeki yansımalar kullanılarak çok yaratıcı fotoğraflar çekilebilir.  

Bazen marinalarda, limanlarda suya düşen renkli Sandal yansımaları soyut bir esere dahi dönüşebilir.   

Başarılı yansıma fotoğrafları çekmek için dikkat etmemiz gereken birkaç noktadan bahsedelim: 

1) Yansıma yüzeylerini iyi tanıyın ve etrafınızda sürekli yansıma yüzeyi kollayın. Bunlar, su, cam, metal, taş, parlak herhangi bir yüzey olabilir ve size sürpriz güzellikler sunabilir. 

2) Yansıma fotoğrafı için en olmazsa olmaz şey doğru açının yakalanmasıdır. Bu genellikle, yansıma yüzeyine en yakın açıdır. Işığın yansımayı desteklediği bir açı ve fotoğraf makinanızın yansıma yüzeyine en yakın olduğu açıyı seçmeye gayret edin. 

3) Yansıma fotoğrafları için doğru zamanlama, günün ilk saatleri ve akşam üstü saatleridir. Öğlen saatlerinde özellikle su yüzeyinden güzel yansıma almanız olası değildir. Zamanlamaya dikkat edin. 

4) Mümkün olduğunca kısık bir diyafram ve hızlı bir enstantane kullanın. Böylece alan derinliğini olabildiğince geniş tutmuş ve her tarafı net çekmiş olursunuz.  

5)  Pozlamaya dikkat edin. Genellikle, yansıma üzerindeki ışık, görüntünün aslına göre yaklaşık bir stop daha azdır. Işık ölçümünü yansımadan yapın ki yansıma çok karanlık çıkmasın. Manzara fotoğrafı çekiyorsanız, degrade filtre kullanarak gökyüzündeki ışığı bir miktar düşünebilir ve hem gökyüzünü hem de yansımayı doğru pozlayabilirsiniz. 

6) Netlemeyi yansıma üzerinden yapın. Bunun için gerekiyorsa manuel fokus kullanın.  

7) Yaratıcılığınızı kullanın. Simetriyi, asimetriyi, değişik yüzeylerden değişik yansımalar almayı deneyin. Ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar keyifli sonuçlar ortaya çıkacak ve fotoğraflarınız güzelleşecektir. 

 Bu haftalık da bu kadar. Bir sonraki yazıya kadar hoşçakalın…