Dijital fotoğraf dönemlerini yaşıyoruz. Elbette kendine özgü avantajları ve dezavantajları var bu dönemin. Detaylarına girmeyeceğim ama bunların arasından bir konu bugünkü videomuzun içeriğini oluşturuyor. 

Hem avantaj hem de dezavantaj sayılabilecek bu konu seri çekim yaparak benzer karelerden onlarcasına sahip olmak. Avantajlı tarafı, anı her detayı ile yakalayabilecek kadar çok kareniz oluyor ama dezavantajı ise hangi kareyi seçeceksiniz, hangisi doğru kare? 

Bugün “doğru fotoğrafı nasıl seçeceğimize bakacağız” 

Haydi buyurun 

 

Bir fotoğraf konusu gördünüz. Eğer konu durağan ise sorun yok. Bütün ayarlarınızı yapar, doğru açınızı bulur ve tek karede bilemediniz 2-3 karede amacınıza ulaşırsınız.  

Ancak ya konu durağan değil de hareketli ise… Günümüz fotoğraf makinaları bize Sürekli Çekim kolaylığını vermiş. Deklanşöre bastınız mı makinalı tüfek gibi saniyede bilmem kaç kareye varana kadar çekebiliyorsunuz.  

Harika… Hareketli bir konuda hemen hiçbir anı kaçırmadınız. Ama bir kare fotoğraf için 10-15 belki de daha fazla kareniz oldu. Seçmek bir dert, depolamak ayrı bir dert… 

Neyse işimizi kolaylaştıracak bazı öneriler ve yöntemlerim olacak size… 

#1 – Gerekmedikçe seri çekim modunu kullanmayın: Evet, makinalarımız bize bu kolaylığı sağlamış ama sürekli kullanalım diye değil. Durağan konularda, modeli sizin yönlendirdiğiniz çekimlerde yani sahnenin kontrolü size iken tekil çekim yapın. Ne zaman ki konu hareketli ve siz konuyu yakalayamama kaygısı duyuyorsunuz o zaman seri çekim kullanın. 

#2- Fotoğraf seçmek için bir ortam belirleyin: Eskiden fotoğraf seçme için kontak baskı denilen bir şey kullanılırdı. Kontak baskı üzerinde tüm fotoğrafların küçük halleri olur, fotoğrafçı seçimi buradan yapardı. Bu yöntem hala kullanılabilir yani fotoğraflarınızın kontak baskısını alabilir ve seçimi öyle yapabilirsiniz. Ancak dijital dünyada daha kolay yöntemler var artık. PC’de veya Mac’te fotoğraf dizinlerinizin içeriğini gördüğünüz küçük fotoğraflar kontak baskı işlevi görebilir. Eğer Lightroom kullanıyorsanız işiniz son derece kolaylaşır. Ben Lightroom kullanarak anlatacağım.  

#3- Fotoğrafları gruplayın: Bir kere seri çekmeye başladıysanız, muhtemelen başka başka sahnelerde seri çekimleri yinelemişsiniz demektir. Her bir sahneyi kendi içinde bir grup olarak kabul edin. Aynı sahne içerisinde dikey ve yatay kareleri kendi içinde grup yapın. Bu sayede her gruptaki en doğru fotoğrafı seçebilirsiniz. Gerekiyorsa, grupların en iyileri arasından en en iyiyi seçebilirsiniz. 

#4- Grupladığınız fotoğrafların üzerinden teker teker geçin ve ön eleme yapın: Ön eleme önemlidir. Bu aşamada, teknik doğruluğu referans alın. Yani net çıkmamış, ışığı patlamış veya çok karanlık kalmış kareleri eleyin.  

#5- Fotoğrafınızdaki ana konuyu desteklemeyen kareleri eleyin: Bu fotoğrafı bir şey anlatmak, izleyicinize bir şeyler aktarmak için çektiniz. Ön elemeden geri kalan fotoğrafları bu anlamda değerlendirin ve anlatmak istediğiniz konuya hizmet etmeyen, zayıf hizmet eden, ilgi dağıtıcı başka yardımcı konular içeren fotoğrafları eleyin.  

#6- Detaylara odaklanın: Artık elinizde, teknik olarak yanlış olmayan, anlatmak istediğiniz ana konuya yönelik fotoğraflar kaldı. Bu noktadan sonra detaylara odaklanıp bir veya birkaç tur daha atarak en iyi fotoğrafı bulacağız. Buradaki detay formüle edilerek her fotoğrafa uygulanabilecek bir şey değildir. Tamamen fotoğrafın içeriğine bağlıdır. Bazen detay, karar anı olabilir. Örneğin modelin adımının tam açık olduğu fotoğraflar dışındakiler temizlenebilir. Veya altın orana uymayan fotoğraflar temizlenebilir. Veya ışığın doğru açıda düşmediği şeyler elenebilir. Söylediğim gibi bu fotoğrafa bağlıdır.  

Gelin şimdi bu aşamaları birlikte yaparak pekiştirelim. 

Hoşçakalın…