Fujifilm makinalara başka marka ve modellerden geçenler, ilk etapta biraz acemilik çekiyorlar. Özellikle diyafram ve perde hızı değerlerinin ön ve arka ayar çarkları ile değil de kendilerine has kadranlarla ayarlanması yeni kullanıcıları bir parça zorluyor.

Birkaç ayarı değiştirerek alışık olduğunuz eski makinanızdaki diyafram/perde hızı düzenini Fujifilm makinanıza da uygulayabilmeniz mümkün. Merak ediyorsanız, haydi buyurun.

Fujifilm X sistem makinalarda birçok şey menülere girmeden kendine ait buton ve kadranlar ile ayarlanıyor. Bu benim çok beğendiğim, çok kullanışlı ve pratik bir özellik. Bununla birlikte başka marka model dijital makinalardan gelenler girişte de söylediğim gibi zorlanabiliyorlar.

Buna bir örnek olarak bir iki lens dışında, hemen bütün lenslerde diyafram ayarı lensin üzerinde. Perde hızı ayarı üstteki kadran ile yapılıyor. Alışınca çok pratik ama bu durum yeni gelenleri bir parça zorluyor. Aslında, Fujifilm X sistem makinalarda da tıpkı, diğer marka ve modellerde olduğu gibi ön ve arka ayar çarkına diyafram ve perde hızı ayarlarını atayabilirsiniz. Böylece, eski makinanızdaki alışkanlığınızı değiştirmeden Fujifilm’e daha hızlı alışmanız mümkün. Nasıl mı? Hemen yapalım.

Öncelikle diyaframı lensten değilde ön veya arka çarklardan dilediğimiz birisinden kumanda etmek için lens üzerinden diyafram ayarını A pozisyonuna getiriyoruz. Bu bazı lenslerde halka üzerinden, bazı lenslerde yan taraftaki mandal üzerinden olabiliyor. Siz de kendinize uygun bir şekilde A konumuna getirin.

Sonra menüye giriyoruz. Anahtar işaretli KUR menüsü, buradan DÜĞME/KADRAN AYARLARI ve sonra da DİYAFRAM HALKASI AYARI (A)’yı seçiyoruz. Açılan pencerede OTOMATİK seçilirse, diyafram halkası A pozisyonuna geldiğinde diyafram otomatik seçilecek demektir ama biz bunu istemiyoruz. KOMUT seçeneğini seçiyoruz.

Şimdi artık hangi ayar çarkımızı diyafram için kullanacağımıza karar vererek ayarlamamız gerekli. Bunun için yine aynı menüde KUM KADRAN AYARI seçeneğine geliyoruz. Buraya girdiğimizde makinamızın ön ayar çarkı yeşil ile işaretli ve ona atayabileceğimiz fonksiyonlar sağda listelenmiş durumda. Örneğin Diyaframı buraya atayacaksak 1 sırada DİYAFRAM (F) değerini seçiyoruz. 2 ve 3 sıradakiler ise ön çarka her basışımızda yeni bir fonksiyona geçmemize yardımcı oluyor. Örneğin buraya ISO’yu atarsanız ön çark öncelikli olarak diyaframı ayarlarken, bir kez bastığınızda ISO’yu ayarlamamızı sağlıyor. Bu şekilde 2. ve 3. fonksiyonları belirleyebilir veya sadece tek fonksiyonu olması için 2. ve 3. fonksiyonlara HİÇBİRİ değerini atayabilirsiniz.

Aynı ayar penceresinde en alta geldiğimizde ise arka ayar çarkına atayabileceğimiz fonksiyonları belirleyebiliyoruz. Ön ayar çarkına DİYAFRAM’ı atadığımıza göre buraya da perde hızını atayabiliriz. Bunun için S.S değerini seçiyorum. Atamamızı yaptık.

Son olarak perde hızının atadığımız çarktan ayarlanabilmesi için son bir ayarımız kaldı.  O da makinamızın üzerindeki perde hızı çarkını TİME (yani T) konumuna getiriyoruz.

Şimdi LCD ekrana baktığımızda SS yani Shutter Speed yani perde hızı değerinin hemen altında aşağıya doğru bakan bir yarın daire, diyaframı gösteren F değerinin hemen üstünde ise yukarıya doğru bakan bir yarım daire görüyoruz. Bu yarım dairelerin yönleri bize o ayarın ön çark ile mi yoksa arka çark ile mi yapılacağını söylüyor.

Deneyelim. Bakın şimdi ön ayar çarkını değiştirerek diyafram değerini değiştiriyorum. En kısık diyaframdan en açık diyaframa kadar bütün değerleri ön ayar çarkı ile ayarlıyorum.

Şimdi ise arka ayar çarkını değiştirerek perde hızı değerlerini değiştiriyorum. 15 dakikalık perde hızından 1/8000 sn.lik perde hızına kadar bütün ara değerleri bu şekilde seçebiliyorum.

Elbette siz alışkanlıklarınıza göre, öne perde hızını ve arkaya diyaframı da atayabilirsiniz. Dilediğiniz gibi özelleştirmeniz mümkün.

Evet, arkadaşlar. Bugün Fujifilm X sistem ile ilgili en çok aldığım sorulardan beş tanesini sizlere yanıtladım. Daha fazla geldikçe derleyecek ve bu seriye devam edeceğim.

Umarım faydalı olmuştur. Sizde yanıtlamamı istediğiniz sorular varsa lütfen videonun altına not bırakın.