Bugün sizlerle Fujifilm X makinamızı web cam olarak nasıl kullanabiliriz, bu konuda konuşmak istiyorum. Bu konuda Türkçe kaynak yok denecek kadar az, umarım faydası olacaktır. Eğer konu ilginizi çekiyorsa, haydi buyurun… 

Bildiğiniz gibi webcam’ler yani bilgisayarımızın üzerinde bütünleşik olarak varolan veya sonradan eklenilen düşük çözünürlüklü kameralar bir dönemler çok meşhurdu. Bu kameralar sayesinde, bir takım yazılımları da kullanarak, görerek iletişim kurardık. Sonraları cep telefonlarının gelişmesi ile görerek iletişim alanında webcamlar daha az kullanılır oldu. Telefonlar ciddi şekilde rol çaldı. Elbette tamamen ortadan kalkmadılar ama kullanımları hemen hemen sıfırlandı. En azından bende öyle oldu… 

Pandemi dönemi ile birlikte, insanların online olarak görüşmeleri, toplantı yapmaları, birbirleri ile birşeyler paylaşma ihtiyaçları yeniden zirve yaptı. Bu alanda daha önce duymadığımız zoom gibi yazılımlar parladı, bildiğimiz yazılımlarda gelişmiş versiyonlarını öne çıkarmaya başladılar.  

Bu yazılımlar, bütünleşik veya webcamleri kullanmaya başladılar ama eskisine kıyasla görüntü kalitesi daha önemli hale gelmeye başladı. Bu noktada yüksek çözünürlüklü webcam satın alarak konu çöüzlebilirdi. Ama insanların elinde zaten cep telefonları ve fotoğraf makinaları vardı. Yeni bir şey almaktansa bununla konuyu çözmek daha akıllıca olabilirdi. Böylece firmalar, bu çerçevede çözümler üretmeye başladılar.  

Fujifilm’de kendi fotoğraf makinaları için benzer bir çözüm üreterek, bir yazılım geliştirdi. Bu yazılım ile uyumlu kameralar, yani X-T2, X-T3, X-T4, X-H1, X-Pro2, X-Pro3, GFX50R, GFX50S ve GFX100. Bunun dışında Fujifilm, X-A7 ve X-T200 makinaları için bir güncelleme yayınlayarak, onların da bazı sınırlamalarla birlikte otomatikman webcam gibi kullanılmalarını sağladı 

Haydi gelin şimdi. X-T4’yi kullanarak, gerekli ayarlamaları yapalım ve makinamızı webcam olarak kullanalım. Elbette benzer işlemleri sizde kendi makinanızda yapmalısınız. Dikkat bu anlatacaklarım X-A7 ve X-T200 için geçerli değildir. Onların webcam haline getirilme yöntemi biraz daha farklı. Eğer talep gelirse onu da video olarak çekebilirim.  

 Birinci Adım: Yazılımı İndirme ve kurma 

Yazılımı indirmek için ekranda yazılı siteye gidiyoruz. Linki aşağıya açıklamalar kısmına bırakıyorum.  

Burada Support / Download seçeneklerini seçiyoruz. Açılan ekranda Software seçeneğini seçiyoruz. Burada Software başlığı altında listelenen Fujifilm X Webcam yazılımını buluyoruz ve buna tıklıyoruz.  

Açılan sayfada aşağı doğru inince işletim sisteminize göre Windows veya Mac seçeneklerinden birisini tercih ediyorsunuz. Ben Mac ile devam edeceğim ama Windows için de yapılacak şeyler aynı.  

Aşağıda “I agree – Begin download” yani kabul ediyorum, yüklemeye başla tikini işaretleyip, aktif hale gelen download butonuna batığınızda indirme işi başlıyor.  

İndirme bittikten sonra, yazılımı kurmak için indirilen dosyaya çift tıklıyoruz ve ekrandaki talimatları takip ederek yazılımın kurulmasını sağlıyoruz. Yazılım kurulduktan sonra bilgisayarımızı restart yaparak baştan başlatıyoruz.   

İkinci Adım: Fotoğraf makinasındaki ayarlar 

Her ne kadar, web cam modunda video çekecek olsak da makinamız fotoğraf modunda olacak. Bunun için seçim anahtarımızı “Still” pozisyonuna getiriyoruz. 

“S” harfini seçerek fotoğraf modlarından tekli çekim modunu seçiyoruz. 

Menüye girerek KUR menüsünü, buradan BAĞLANTI AYARI, sonra USB BAĞLANTI MODU’nu seçiyoruz. Karşımıza çıkan seçeneklerden USB TETHER ÇEKİM OTOMATİK seçeneğini seçiyoruz.  Eğer X-T2 veya X-Pro2 kullanıyorsanız ve makinanız güncel versiyonda değilse karşınıza USB OTOMATİK diye bir seçenek çıkabilir ve bunu da seçebilirsiniz.  

Yine aynı BAĞLANTI AYARI menüsünde USB GÜÇ KAYNAĞI AYARI’nı AÇ’ıyoruzBu sayede bağlantının aynı zamanda bilgisayarın USB portundan enerji ile beslenmesini sağlıyoruz.  

Sonra menüde AF/MF menüsüne geliyor ve AF ÖNCESi seçeneğini AÇ’ıyoruzBu sayede kamera deklanşöre yarım basmadan sürekli otofokus yapabiliyor.  

Yine AF/MF menüsünde YÜZ/GÖZ TANIMA AYARI açıyoruz. Burada dilersek sadece yüz tanıma veya göz tanımayı da seçebiliriz. Bu işimizi kolaylaştırıyor ama dilersek manuel fokus da yapabiliriz elbette.  

Yine ıişimizi kolaylaştırmak için makinamızda Perde Hızı otomatik, diyafram otomatik ve ISO otomatik yaparak tam otomatik mod ile çekim yapabileceğimiz gibi, ışık ayarını manuel olarak da yapabiliriz.  

Son olarak da netlik sistemini tekli otofokus yani AF-S ayarına getiriyoruz. 

Üçüncü Adım: Bilgisayara bağlantı ve bilgisayar ayarları   

Bir tarafı USB Type C diğer tarafı da USB olan kablomuzu kullanarak fotoğraf makinamız ve bilgisayarımız arasında bağlantıyı yapıyoruz.  

Görüntülü iletişim yazılımımızı ki Windows için ve Mac için hangilerinin uyumlu olduğunu şimdi ekranda görüyorsunuz, açıyoruz.  

Burada ayarlar içerisinde Video ayarlarından kaynak olarak  Fujifilm X Webcam’i seçiyoruz. Buraya kadar herşey doğru yapıldı ise fotoğraf makinanızın webcam olarak aldığı görüntüyü görüyor olmanız gerekiyor.  

Eğer ekranda sadece Fujifilm X Webcam logosunu görüyorsanız, bir şeyleri eksik yapmış olabilirsiniz. Lütfen kontrol edin.  

Son olarak fotoğraf makinamız, tether modunda bağlandığı için, çekim sırasında pozlama değerlerini veya film simülasyon modlarını değiştiremiyoruz. Bunu yapmak istersek, fotoğraf makinamızı kapatıp, usb kabloyu çıkarıp, ayarları yapıp, tekrar açmalıyız. Bu duruma düşmek istemiyorsak, tüm pozlama ayarlarımızı otomatik yapabilir ve film simülasyon modunu da en başta seçebiliriz. Bu arada unutulmaması gereken bir şey, bir Fujifilm kameramızı kullanarak görüntü gönderiyoruz, ses ise bilgisayarmız tarafından yakalanıyor. Fotoğraf makinamızın şu aşamada ses ile ilgili bir kontrolü yok. Bu iki konu bir parça kısıtlayıcı ama yine de böyle kaliteli bir webcam’e sahip olmak güzel. 

Hoşçakalın…