Merhaba arkadaşlar; 

Sosyal platformlar üzerinden her gün birçok soru alıyorum. Elimden geldiğince de bu soruları yanıtlayarak, sizlere yardımcı olmaya çalışıyorum. Fujifilm X sistem makinalar ile ilgili olarak bana en çok gelen soruları ve bunların yanıtlarını bir araya getirdim. Bu video böyle oluştu. İlginizi çekiyorsa haydi buyurun.  

1) AF Mesafe Göstergesi veya MF Mesafe Göstergesi görünmüyor 

AF ve/veya MF mesafe göstergesi, bizim netlik yaptığımız mesafeyi beyaz nokta ile, net alan derinliğini de mavi çizgi ile gösteren oldukça faydalı bir araç. Eğer bu mesafe göstergelerini görünmüyorsa şu işlemleri yapmanız gerekiyor: 

  • Fotoğraf modunda olduğumuzdan emin olalım. 
  • Menü > Kur > Ekran Ayarları > Kişisel Ayarı Göster > AF Mesafe Göstergesi ve MF Mesafe göstergesi işaretli olacak. 
  • Menü > Kur > Ekran Ayarları > Büyük Gösterge Modu (EVF) ve Büyük Gösterge Modu (LCD) kapalı olacak.  

Bunları yaptığımızda LCD ekranda ve vizörde AF mesafe göstergesini (eğer Manuel fokus modunda isek) MF mesafe göstergesini görebiliriz.   

2) Manuel lens taktım çalışmıyor 

Fujifilm X Sistem makinalar lensler ile şu bölgelerdeki kontaktörler aracılığıyla haberleşiyorlar. Manuel lenslerde ise böyle bir kontaktör yok. Dolayısıyla makine, üzerine bir lensin takılı olup olmadığını farkedemiyorAncak, MENÜ > KUR > Düğme/Kadraayarları > Objektifsiz Çekim > Aç seçersek, makine lens olmasa da çekim yapabileceğini anlıyor. Böylece biz taktığımız manuel lens ile çekim yapabiliyoruz.   

3) Işık Ölçer aktif değil 

Fujifilm X sistem makinaların kritik ayarlarından birisi de ışık ölüm sistemi ayarı. Bu konuda detaylı bir videom var, izlemediyseniz izlemenizi öneririm. Işık ölçüm sistemin MENU > Çekim Ayarları > Işık Ölçer ile ulaşabiliyoruz. Ancak bu ayar aktif değil ise Yüz/Göz tanıma sistemininiz aktif demektir. Onu kapatmamız gerekecek. Bunun için MENÜ > AF/MF > Yüz/Göz Tanıma Ayarı > Kapat seçtiğinizde artık Işık Ölçer aktif olacaktır. 

4) Netlik kilitleme / ışık ölçümü kilitleme nasıl yapılır? 

Zaman zaman anlatımlarımızda, netliği kilitleyin, ışığı kilitleyin diyorum. Bu konuda da çok soru alıyorum nasıl klitleyeceğiz diye.  

Netlik kilitlemek için makinanızda AFL veya AFON butonu var. Bu butona kilitleme fonksiyonunu atamak için MENU > Kur > Düğme/Kadran ayarları > İşlev (FnAyarı > AF-A tuşunu bulup sağ okla atama ekranına geliyoruz. Burada Sadece AF kilidini seçiyoruz. Artık AF-L veya AFON butonunuza otofokusu kilitleme özelliği yüklendi. 

Herhangi bir zamanda bu tuşa bastığınızda ekranda AFL yazısı çıkar ve bu, netliğin o andaki netlik noktasına kilitlendiğini ifade eder.  

Kilitleme işi iki şekilde çalışabilir. İlki siz AF-L veya AFON butonuna bastığınız sürece. Bıraktığınızda kilit açılır. İkinci yöntem ise siz AF-L veya AF-ON’a bir kez basarsınız kilitlenir ve öyle kalır. Taa ki siz bir kez daha basıp kilidi açana kadar. Kilitli kaldığı sürece sol altta AFL yazısı sabit kalır.  

Bu iki yöntemden hangisi ile çalışmak istediğinizi seçmek için MENU > Kur > Düğme/Kadran Ayarları > AE/AF-Kilitleme Kipi > Basıldığında AE/AF kilidi açılır veya AE/AF kilidi aç-kapat. İlk seçenek parmağınızı basılı tutmayı gerektirir. İkinci seçenek ise birkez bastığınızda açar, bir diğer basışınızda kapatır. Ben ikinci seçeneği kullanıyorum ama bu seçenekte AF’yi kilitli unutup netlik kaçırma riski de var. Dikkatli olmalı ve sol alttaki AFL yazısını sık sık kontrol etmelisiniz.  

Benzer bir şekilde, pozlamayı kilitlemek için de AEL tuşunu kullanabilirsiniz. Yine bu tuşa doğru fonksiyonu atamak için MENU > Kur > Düğme/Kadran ayarları > İşlev (FnAyarı > AE-L tuşunu bulup sağ okla atama ekranına geliyoruz. Burada Sadece AE kilidini seçiyoruz. Artık AE-L butonunuza pozlamayı kilitleme özelliği yüklendi. 

Herhangi bir zamanda bu tuşa bastığınızda ekranda AEL yazısı çıkar ve bu, netliğin o andaki netlik noktasına kilitlendiğini ifade eder.  

Kilitleme işi tıpkı netlik kilitlemede olduğu gibi iki şekilde çalışabilir. İlki siz AE-L butonuna bastığınız sürece. Bıraktığınızda kilit açılır. İkinci yöntem ise siz AE-L butonuna bir kez basarsınız kilitlenir ve öyle kalır. Taa ki siz bir kez daha basıp kilidi açana kadar. Kilitli kaldığı sürece sol altta AEL yazısı sabit kalır.  

Bu iki yöntemden hangisi ile çalışmak istediğinizi seçmek için yine  MENU > Kur > Düğme/Kadran Ayarları > AE/AF-Kilitleme Kipi > Basıldığında AE/AF kilidi açılır veya AE/AF kilidi aç-kapat. İlk seçenek parmağınızı basılı tutmayı gerektirir. İkinci seçenek ise birkez bastığınızda açar, bir diğer basışınızda kapatır. Ben ikinci seçeneği kullanıyorum ama bu seçenekte pozlamayı kilitli unutup hatalı pozlama riski de var. Dikkatli olmalı ve sol alttaki AEL yazısını sık sık kontrol etmelisiniz. 

5) “Kayıt Yapılıyor” yazısı çıkmaya başladı ve yavaşladı 

Fotoğraf makinamız, çekimlerden sonra son derece hızlı bir şekilde karta kayır yapıyor ve bir sonraki çekime geçiyor. Ama bir gün bir bakıyorsunuz, kayıt süresi uzamış. Siz deklanşöre bastıktan sonra, ekranda “Kayıt Yapılıyor” yazıyor. Yaklaşık bir saniyelik bir gecikme yaşanıyor. Bunun sebebini soran çok. Eğer Menü > IQ > Berraklık değerini sıfırdan farklı bir değere getirdiyseniz makine bu işlemi gerçekleştirmek için zaman harcıyor ve “Kayıt Yapılıyor” ifadesi çıkıyor. Ama bu değeri “0” yaparsanız herşey normale dönüyür.  

Evet, arkadaşlar. Bugün Fujifilm X sistem ile ilgili en çok aldığım sorulardan ilk beşini sizlere yanıtladım. Daha fazla soru var ama uzatmamak için ilk 5 ile yetindim. Bu da demek oluyor ki bu yazının devamı gelecek.  

Umarım faydalı olmuştur. Gelecek hafta başka bir içerikle görüşünceye kadar hoşçakalın…