Covid-19 salgınının önüne geçmek şimdilik pek mümkün görünmüyor ve birçoğumuz gibi ben de salgının yayılma hızına katkı vermemek için vaktimin önemli kısmını evde geçiriyorum.  

Evde otururken elimdeki X-T4 makinama şöyle bir baktım ve hemen kolayca görünmeyen, kitapçıklarda, videolarda çokça dillendirilmeyen özelliği listeledim. İşte bugün sizlerle birlikte Fujifilm X Sistem makinaların çok bilinmeyen özelliğini paylaşacağım. Ben bunları X-T4’de göstereceğim ama birçok Fujifilm makinada bu özellikler benzer şekilde var. O nedenle denemenizi öneriyorum.  

Haydi buyurun… 

 

GENİŞ PANORAMA 

Fujifilm X-T4’de ondan fazla çekim modu var. Değişik ortam ve senaryolara göre bu çekim modlarını kullanabiliyoruz ve detay ayarları yapabiliyoruz. Bütün bunları Fujifilm X-T4’te Ustalaşmak video eğitim serisinde anlatmıştım. İlginizi çekiyorsa linkini açıklamalar kısmına bırakıyorum.  

Bu çekim modlarından birisi de panorama. Panorama çekimlerde makine sizin hareket yönünüze bağlı olarak makine seri olarak fotoğraflar çekiyor ve bunları birleştirerek bize panoramik fototoğrafı oluşturuyor.  Panorama moduna Çekim Türleri çarkını çevirerek ulaşıyoruz. Bu modda iken ekranda sol ok ile Medium veya Large formatta fotoğraf çekmek istediğimizi, sağ ok ile ise hareket yönümüzü belirliyoruz. Hareket yönü olarak sağa/sola oklarını seçerek yatay kadraj bir panorama veya yukarı/aşağı oklarını seçerek dikey kadraj bir panorama yapabiliyoruz. 

İşte ipucu burada geliyor. Biz, ayarlardan dikey kadraj yapacakmış gibi yukarı veya aşağı yönlerden birini seçer, makinamızı dikey kadraja getirir ancak yatay kadraj yönünde hareket edersek daha geniş bir panorama elde etmiş oluyoruz.  

Normalde M modunda 6400 x 1140 piksel boyutlarında bir panorama elde edecekken, bu basit ipucu ile 6400 x 2160 piksel boyutlarında ve daha kullanışlı bir panorama elde etmiş oluyoruz. 

KOLAY FORMAT 

Hepimiz sıklıkla makinamızda takılı olan SD kartı formatlamak gereği duyuyoruz. Bunu yapmak için izleyeceğimiz yol şöyle. MENÜ > KUR > KULLANICI AYARLARI > BİÇİMLE > YUVA1 veya YUVA2. Bu yol biraz uzun bir yol. Bunun bir de kestirmesi var. Nasıl mı? Şöyle… 

Sol taraftaki ÇÖP Kutusu butonuna 2 saniye kadar basıyoruz ve basılı iken arka ayar çarkına basıyoruz. Karşımıza doğrudan YUVA1 veya YUVA2’den hangisini formatlayacağımızı soran ekran çıkıyor. Hoş değil mi… 

NETLEME NOKTASINA ZOOM 

Hazır arka ayar çarkına gelmişken, sıradaki üçüncü ipucunu da paylaşalım 

Netleme yaptığınız yere zoom yapmak ve netlik bölgenizi yakından görerek fotoğraf çekmek isterseniz bir yolu var. Bunun için arka ayar çarkına basmanız yeterli. Vizörünüz veya LCD ekranınız, netlik karesinin olduğu yere yakınlaşacak ve nereyi netlediğinizi görebileceksiniz. Arka ayar çarkına bir kez daha basarsanız tekrar normal kadraj görüntüsüne dönebileceksiniz. Bu özelliği manuel fokus sırasında daha da faydalı olabilecek şekilde kullanmak mümkün. Bu konudaki videomu izleyerek, detayları öğrenebilirsiniz.  

AF MESAFE GÖSTERGESİ 

Madem netleme konusuna girdik dördüncü ipucunu da hemen paylaşalım… AF MESAFE GÖSTERGESİ 

Vizörde veya LCD ekranınızın hem altında yatay bir çubuk gibi duran bu göstergeyi göremiyorsanız, şöyle açıyoruz. MENU > KUR > EKRAN AYARLARI > KİŞİSEL AYARI GÖSTER > AF MESAFE GÖSTERGESİ’ni aktif ediyoruz. 

Gösterge bize 0.1 metre ile sonsuz arasındaki netlik mesafesini gösteriyor.  

Deklanşöre yarım basıp, netlik yaptığımızda bu gösterge üzerinde bir mavi çizgi ile bir beyaz nokta göreceksiniz. Bunlar ne anlama geliyor: 

  • Beyaz nokta, bulunduğunuz noktadan itibaren kaç metre uzağı netleme yaptığınızı gösteriyor. Yani fotoğrafı çektiğinizde fotoğrafta en net çıkacak bölge bu bölge olacaktır.  
  • Beyaz noktanın etrafındaki mavi çizgi ise en net noktanın önünde ve arkasında kalan teknik olarak kabul edilebilir netlik bölgesini işaret ediyor. Sanırım burayı biraz açmam lazım: 

Lensler, bir noktaya netlik için kilitlendiklerinde, optik kurallarına göre o noktanın önünde ve arkasında kalan bir kısım bölge de net olur. Buna net alan derinliği denir. Unutulmamalıdır ki, netlik noktası fotoğraftaki en net yer, önü ve arkasındaki bölge ise kabul edilebilir netlikteki bölgelerdir.  

Net alan derinliği kullandığınız lensin fokal uzaklığına, seçtiğiniz diyafram değerine ve netlik noktasına olan mesafenize göre makinanız tarafından hesaplanır. Bunun matematiksel bir formülü de var ama o detaya girmemizin bir anlamı yok.  

Mavi çizgiyi kullanmak bize pratikte çok fayda sağlar. Nasıl mı? Fotoğrafınızda geniş bir bölgenin net olmasını isterseniz, netlik yapacağınız noktayı manuel olarak ileri geri değiştirdiğinizde, mavi çizginin büyüyüp küçüldüğünü görürsünüz. Amacımız, fotoğrafta mümkün olduğunca geniş bir bölgeyi net yapmak ise mavi çizgiyi olabildiğince büyütmek için, bazen asıl netleyeceğimiz objeye değil de farklı bir yere netleme yapabiliriz. Burada asıl netlemek istediğimiz obje net alan derinliği içinde kalacak, yine net olacak ama fotoğrafımızda olabildiğince çok yer net görünecektir. Zaten bu tekniğin adı da hiperfokal fokus (netleme) dur. Bu tekniği uygulamak için hesaplar yapmak veya telefon applikasyonları kullanmak gerekirken, Fujifilm bunu bize kendiliğinden hem de görsel olarak sunmuş durumda. Mutlaka denemeli ve kullanmalısınız.  

FARKLI ELEKTRONİK CETVEL 

Gelelim az bilinen son ipucuna 

Fotoğraf çekerken ufuk çizgisini düz tutmak için bize sunulmuş bir özellik var ELEKTRONİK CETVEL. Bu cetvel yeşil olacak şekilde makinamızı seviyelediğimizde, ufuk çizgisi düz hale gelmiş oluyor. Eğer siz makinanızda bu cetveli görmüyorsanız, MENÜ > KUR > EKRAN AYARLARI > KİŞİSEL AYARI GÖSTER > ELEKTRONİK CETVEL’i işaretleyerek görebilirsiniz.  

Size vereceğim ipucu bu değildi. Bu makinalarımızda bilinen bir özellik. Az bilinen ise başka bir ELEKTRONİK CETVEL daha var ki bu hem yatay düzgünlüğü sağlarken, hem de makinanın kendi ekseni etrafında dönmesini de düzenlememizi sağlıyor.  

Bu cetvele ulaşmak için, onu fonksiyon tuşlarından birine atamamız lazım. Bunun için MENÜ > KUR > DÜĞME KADRAN AYARLARI > İŞLEV (Fn) AYARI  seçeneğini seçiyoruz. Ekranımıza atama yapabileceğimiz fonksiyon butonları ve onların makine üzerindeki yerini gösteren şematik bir görüntü geliyor. Buradan ELEKTORNİK CETVEL’i açıp-kapamak için kullanmak istediğimiz fonksiyon tuşunu seçiyoruz. Açılan işlevler listesi içerisinden ELEKTRONİK CETVEL’i bulup OK tuşu ile seçiyoruz. Artık menüden çıkıp, çekim ekranına geldiğimizde seçtiğimiz fonksiyon butonuna basınca ekranımıza daha komplike bir ELEKTRONİK CETVEL geliyor. Ortadaki yatay çizgi bizim bildiğimiz klasik ELEKTRONİK CETVEL ancak. Makinanızı öne arkaya doğru eğdiğinizde ikinci bir seviye çizgisi görebiliyorsunuz ve o da yeşil olunca makinanız mükemmel bir yatay seviye yakalamış oluyor.  

 

Evet arkadaşlar, bugün sizlerle Fujifilm X sistem makinalarda çok bilinmeyen 5 özelliği, 5 ipucunu paylaştım. Bu özellikleri Fujifilm X-T4 üzerinden gösterdim ama diğer Fujfilm X makinalarda da benzer şekilde kullanabileceğinizi tekrar etmek istiyorum.  

Bu arada çok emek vererek hazırladığım X-T4’te Ustalaşmak ve X-T3’te Ustalaşmak video eğitim serilerini sizlere şiddetle tavsiye ediyorum.  Bu eğitim serileri ile makinanızı her yönü ile tanıyıp, onu elinizin gözünüzün bir uzantısı yapabileceğinizi ve harika fotoğraflar çekme yolunda önemli bir aşama kaydedeceğinizi tekrar etmek istiyorum. İlgilenenler için linkleri aşağıya bırakıyorum.  

X-T4’te Ustalaşmak ➤ http://okanyilmaz.net/xt4-te-ustalasmak/

X-T3’te Ustalaşmak ➤ http://okanyilmaz.net/xt3-te-ustalasmak/