Kanalımızı düzenli takip edenler hatırlayacaktır, geçtiğimiz Haziran ayında 18mm f/1.4’ü ve yine geçtiğimiz Ekim ayında da 33mm f/1.4’ü incelemiştim. Bugün de Fujifilm’in yeni hızlı lens serisinin bir diğer başrol oyuncusunu yani 23mm f/1.4’ü inceleyeceğim. İlginizi çekiyorsa, haydi buyurun… 

 

Fujifilm, bir kez daha en sevilen, en çok satılan, en başarılı lenslerinden birisini yeniledi. Buna neden ihtiyaç duydu acaba? Aslında yanıt çok basit. Gelişen teknoloji ve artan kullanıcı ihtiyaçları. Fujifilm’in X serisi için çıkardığı efsane prime lenslerden birisi olan 23mm f/1.4mm 2013 yılında piyasaya sürülmüştü. O günden bugüne hem keskinliği, hem hızı hem de optik kalitesi ile Fujifilm kullanıcıları arasında gönüllere taht kuran lenslerden birisiydi. Ancak 2022 yılındayız ve kullanıcılar daha hızlı otofokus, daha sessiz netleme, fotoğraf ve video için hibrit optik kalitesi istiyorlar. Ayrıca lenslerde kullanılan lineer motor teknolojisi de gelişti. Bu şartlar altında eski 23mm’inin geliştirilerek yeni 23mm f/1.4 R LM WR’ye dönüştürülmesi kaçınılmazdı, öyle de oldu zaten.  

Yeni lensin etiketi 23mm f/1.4 R LM WR. Bildiğiniz gibi buradaki R diyafram halkasının lensin üzerinde olduğunu, LM otofokus işinin lineer motor ile gerçekleştirildiğini ve WR harfleri ise lensin hava şartlarına karşı dayanımlı olduğunu ifade ediyor. Eski lensin etiketi ise sadece 23mm f/1.4 R idi. Diğer tüm farkları bir yana daha etiket noktasında fark gözümüze çarpıyor ki yeni lens lineer motora sahip ve hava koşullarına dayanımlı olacak şekilde üretilmiş. 

O halde gelin lensi incelemeye geçelim.  

YAPISAL ÖZELLİKLER 

Lensin optik yapısı önemli bir değişikliğe uğramış. Zira eski lenste bir tanesi asferik olmak üzere 8 grupta 15 eleman mevcuttu. Yeni lenste ise 2 asferik ve 3 ekstra düşük dispersiyon (ED) eleman da dahil olmak üzere 10 grupta 15 elemandan oluşan bir optik yapı var.  

Lens fiziksel olarak da biraz büyümüş. Eski lens 63mm çapında ve 72mm yüksekliğindeydi. Filtre çapı 62mm idi. Yeni lens ise 67mm çapında ve yaklaşık 78mm yüksekliğinde. Filtre çapı ise 58mm.  

Fiziksel büyümenin yansıması ağırlığı da etkilemiş. Zira eski lens 300 gr iken yeni lens 375gr.  

Lensi elimize aldığımızda alışık olduğumuz o Fujifilm kalitesini hemen hissedebiliyoruz. Diğer taraftan son çıkan f/1.4 lenslerin tasarımları birbirlerine çok benziyor ve bize Fujifilm’in lens tasarım optimizasyonunun artık bu yönde devam edeceğinin işaretlerini veriyor.  

Lensi elinizde salladığınızda dış çeperin içinden bir ses geliyor. Bu sizi telaşa düşürmesin. Lensin yapısı böyle.   

Daha önceki inceleme videolarında da söylemiştim. Ben adımlı diyafram halkalarını seviyorum. Değiştirdiğinizi hissediyorsunuz. Bu lenste de f/1.4 ile f/16 arasında adımlı bir şekilde değişen bir diyafram halkası mevcut. Adımlı ama yumuşak bir akışı var.  Otomatik diyaframa getirmek için kilitleme düğmesine basarak A harfine getiriyorsunuz. Bu durumda diyafram halkası kilitleniyor. Tekrar açmak için yine kilitleme düğmesine basmanız gerekiyor.   

Yine yeni tasarımların ortak noktasından birisi olarak lensin oldukça geniş sayılabilecek bir netleme halkası var ve çok yumuşak bir akışı var.  

Artık otofokus testlerimize geçebiliriz. 

OTOFOKUS (AUTOFOKUS) 

Lensin en yakın netleme mesafesi 19cm. Hemen hemen bu mesafeye koyduğum Rıfkı baba ve çok daha gerilerde bekleyen Pakize arasında otofokus geçişlerini denediğimde, çok hızlı, kararlı ve sessiz netleme yapabiliyorum. Acaba videoda durum nedir diye aynı denemeyi yaptığımda benzer hızı, kararlılığı ve sessizliği tecrübe edebiliyorum. Geçişlerde herhangi bir focus breathing (netleme gidip-gelmesi) yaşamıyorum.  

Yüz-göz tanıma konusundaki performansa bakalım. Tamamen rasgele ve hızlı ataklar yapmama rağmen, sistemin kararlı, hızlı ve başarılı bir şekilde yüz-göz takibini sürdürüyor.   

Şu kesin ki lens, bir önceki versiyonuna göre otofokus performansını, yüz-göz takip performansını hissedilir şekilde artırmış durumda.  

KESKİNLİK (SHARPNESS) 

Her zaman olduğu gibi bir referans oluşturması açısından, en keskin diyafram açıklıklarından birisi olan f/8 değerinde bir fotoğraf çekiyorum. Bu fotoğrafa baktığımda merkezde jilet keskinliğinde ve köşelerde de iyi seviyede keskinlik görüyorum. 

Bu fotoğraf ile f/1.4 diyaframda çekilmiş fotoğrafı %100 büyüterek referans fotoğraf ile karşılaştırdığımda merkezdeki keskinliğin aynı derecede güzel olduğunu görüyorum. Köşelere doğru gittiğimde köşedeki keskinliğin de çok iyi olduğunu görüyorum. Belki çok küçük bir keskinlik azalması var ama %100 büyütmede dahi fark etmek zor. Çok başarılı.   

Yine referans fotoğrafı f/16 diyaframda çekilmiş fotoğraf ile karşılaştırdığımda merkezde çok az bir keskinlik kaybını gözlemleyebiliyorum. Köşelere doğru gittiğimde benzer bir keskinlik kaybının köşelerde de olduğunu görüyorum. Bu küçük keskinlik kaybını bir stop kısık diyaframda f/11’de devam edip etmediğini merak edip bu fotoğrafa baktığımda hem merkezde hem de köşelerde jilet keskinliğini yine görebiliyorum. 

Bu seferde en açık diyafram f/1.4 ile en kısık diyafram f/16’yı karşılaştırmak istiyorum. %100 büyüterek baktığımda hem merkezde hem de köşelerde f/1.4 diyaframın daha keskin sonuçlar verdiğini görüyorum.  

Buradan ulaştığım sonuç, lens f/16 diyaframda kabul edilebilir seviyede keskinlik verirken, en açık diyafram f/1.4 dahil tüm diyafram değerlerinde çok keskin. Etkilenmemek elde değil.    

RENK SAÇILMASI (CHROMATİC ABERRATİON) 

Önceki incelemelerde de söylediğim gibi, farklı dalga boyundaki ışığın bir odak noktasında toplanamamasından oluşan lens kusuruna renk saçılması diyoruz. Yine biliyoruz ki bu kusur hemen hemen her marka lenste var ve üreticilerin yayınladıkları lens profil datası ile Photoshop, Lightroom gibi yazılımlarda kolayca giderilebiliyoruz.  

Lenste oluşabilecek renk saçılmasını görebilmek için en açık diyaframda bir fotoğraf çektim. Renk saçılmalarını en kolay görebilmek için kontrastın yüksek olduğu, arka planın aydınlık olduğu yerlerde aramak lazım. Şu bölgelerde renk saçılmasını rahatlıkla görebiliyoruz. Doğrusunu isterseniz renk saçılması beklediğimden biraz fazla.  Ancak sorun yok, var olan miktarı da gidermek için lightroomda lens corrections sekmesi altında Remove Chromatic Aberration yani renk saçılmasını ortadan kaldır ifadesini tıkladığımızda otomatikman düzeldiğini görüyoruz. 

GEOMETRİK BOZULMA (DISTORTION) 

Lensimiz 23mm. 1,5 krop çarpanı ile değerlendirdiğimizde full frame’de 35mm’ye karşılık geliyor. Standart açıya yakın bir geniş açı olduğu için fotoğraflarda bir geometrik bozulma etkisi beklemiyorum. Doğrulamak için çektiğim bu fotoğrafta kontrollerimi yaptığımda geometrik bozulma görmüyorum. 

KÖŞE KARARMASI (VİGNETTE) 

Lensin full frame eşdeğerinin 35mm olduğunu söylemiştik. Bu odak uzaklığında köşe kararması yani vinyet oluşumu beklemiyorum. Nihayetinde çektiğim fotoğrafta da böyle bir etki görmüyorum.  

BULANIKLIK ETKİSİ (BOKEH) 

Lens, açık diyaframlarda çok tatlı, pürüzsüz, kremamsı bir bokeh veriyor. Bunu hem fotoğrafta hem de videoda gözlemleyebiliyoruz. Çalışmalarında bokeh seven fotoğraf ve video severlerin bu anlamda bu lensi çok seveceklerini düşünüyorum.  

VİDEO 

Dilerseniz otofokusdaki başarısı, dilerseniz manuel fokus sırasındaki yumuşak akışı ile lens video alanında çok iddialı. Sessizliği, sunduğu çekim açısının uygunluğu, keskinliği ve renklerdeki doygunluğu ile ideal bir video lensi olduğu kesin. Öyle sanıyorum ki video alanındaki iddialı kardeşi 23mm f/2’yi tahtından edecektir bu lens.   

FOTOĞRAF KALİTESİ 

Not: Fotoğraf ve video örnekleri videoda verilmiştir.

SONUÇ 

Fujifilm, ikinci jenerasyon hızlı lensler serisinde önce 18mm f/1.4 ile, sonra 33mm f/1.4 ile ve son olarak 23mm f/1.4 ile çok iddialı olacağını ortaya koydu. 

Yakın zamanda Viltrox gibi, Samyang gibi, Sigma gibi 3. taraf X mount lensler piyasaya çıkmaya başladı. Bunların bir kısımını inceledim, geri kalanını da incelemek için temaslarım devam ediyor. Bu lensler de çok kaliteli lensler. En azından incelediklerim için bunu söyleyebilirim.  

Ancak artan rekabet ortamında, öyle zannediyorum ki X sistem için üretilmiş prime lensler içerisinde Fujifilm 18mm, 23mm ve 33mm f/1.4 lensler önümüzdeki 5-10 yıla damgasını vuracak. Bunu bana elimdeki 23mm f/1.4 söyletiyor. Zira hem yapısal olarak güven veren, ergonomisi, ağırlığı ve dengesi optimize edilmiş hem de optik olarak çok kaliteli bir lens tutuyorum şu anda elimde. Sahip olmayı gerçekten isteyeceğim nitelikte bir lens.  

Eminim ki sizler de en yakın Fujifilm showrooma giderek kendi denemelerinizi yaptığınızda, birkaç kare fotoğraf, birkaç dakika video çektiğinizde benimle benzer şeyleri düşüneceksiniz. Düşük ışık koşullarında rahatlıkla çalışmaya olanak veren f/1.4 diyafram açıklığı, hızı ve sessizliği ile etkileyen otofokus, yüz/göz tanımadaki kararlı ve keskin performansı ile bu lens hem fotoğraf çekenlerin hem de video severlerin gözdesi olacak diye düşüyorum.  

Tam da bu noktada, bu lensi incelememiz için bize veren Fujifilm Eskişehir Showroom’a da teşekkür etmek istiyorum. 

Bir inceleme videosunun daha sonuna geldik, umarım beğenmişsinizdir, umarım işinize yarayacak bilgiler verebilmişimdir. Arkadaşlar lütfen sizler de lens hakkında görüşlerinizi aşağıya bırakın ki birlikte öğrenelim, birlikte gelişelim.   

Diğer taraftan, siz kanalımıza destek oldukça ve bu kanalı büyüttükçe; makine ve lens üreticileri bizi fark ediyor ve makinaları, lensleri, aksesuarları incelememiz için bize gönderiyor. Ben de sizler için inceliyor ve faydalı bilgiler aktarmaya çalışıyorum. Ama bütün bu sürecin sorunsuz işlemesi için sizlerin kanalımıza destek vermesi ve kanalımızı büyütmesi gerek. Eğer destek olmayı düşünürseniz, abone olmayı, bildirimleri açmayı, videoyu beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın lütfen.  

İzlediğiniz için teşekkür ediyor, önümüzdeki günlerde yeni bir videoda yeni bir içerikle görüşünceye kadar hoşçakalın, sağlıklı kalın diyorum.