Süper Resulotion yani süper çözünürlük özelliği fotoğrafımızı, enine ve boyuna iki kat büyütmemizi sağlıyor. Hal böyle olunca fotoğrafımız 4 kat büyümüş oluyor. 

Biz çok eskiden beri hem photoshopta hem de lightroomda fotoğrafları büyütebiliyorduk. Hatta burada bahsi geçtiği gibi enine ve boyuna iki kat, belki de daha fazla büyütmemiz de mümkündü. Ancak bildiğiniz gibi fotoğraflar büyültüldükçe, kalitesinin düşmesi ve pikselleşmesi söz konusu idi.  

Adobe firması şimdi, yapay zekanın da desteğini alarak büyütme işini eski yönteme göre çok daha yüksek kaliteli sonuçlar üretecek şekilde yapmamıza yardımcı oluyor. Peki nerede işimize yarar bu? Şöyle bir senaryo hayal edelim. Elimizde eski bir fotoğraf makinamız var. O zamanın teknolojisi ile bugün için küçük sayılabilecek bir boyutta çekmişiz. Örneğin benim ilk dijital makinam Nikon D70 idi ve 3008×2000 piksel fotoğraf çekiyordu. Bu fotoğraflardan birisini oldukça büyük sayılacak bir şekilde bastırma ihtiyacım olduğunu varsayalım. Mevcut çözünürlük bu anlamda sıkıntı çıkarır ama bu özelliği kullanarak büyüterek 6016×4000  piksel bir fotoğraf elde ederim ki bu da her türlü büyük baskıyı karşılar.  

Bir başka senaryo olarak bir fotoğraf çektik. Fotoğrafın içinden bir krop yaparak yeni bir kadraj elde ettik. Bu yeni kadraj, boyut olarak küçük oldu, bu özelliği kullanarak boyutları büyütmemiz mümkün.  

Gelin bu işi hem Lightroom’da hem de photoshopta nasıl yapıyoruz ona bakalım.  

İlk senaryoyu gerçekleştirmek için Lightroomda bir fotoğraf seçiyorum.  

Gördüğünüz gibi bu fotoğraf 3008×2000 piksel çözünürlükte. Fotoğrafın üzerine gelip sağ tuşa basıyorum. Açılan menüde ‘Enhance…’ seçeneğini seçiyorum. Yeni bir pencere açıldı önüme. Bu pencerede Super Resolution seçeneği tikli değilse bunu tiklemem lazım. LR işlemin yaklaşık olarak ne kadar sürede yapacağını hesaplıyor ve bize gösteriyor. Elbette bilgisayarınızın işlemcisi, hafızası gibi faktörlere göre bu işlem biraz daha hızlı veya yavaş olabilir sizin için. Bir diğer seçenek de yeni oluşturulan fotoğraf ile orijinal fotoğrafı yığın yapayım mı yani birlikte göstereyim mi diye soruyor. Tiklemeyerek buna hayır diyorum. Artık Enhance butonuna basarak işlemi gerçekleştiriyorum. Işlem bir süre aldıktan sonra gerçekleşiyor.  

Bakın bu yeni fotoğraf dijital negatif yani DNG formatında kaydedildi ve dosya isminin sonuna Enhanced ifadesi eklendi. Çözünürlüğüne bakarsanız eski hali 3008×2000 piksel iken bu hali 6016×4000 oldu. Eski dosya büyüklüğü 5,63MB iken yeni dosya büyüklüğü 93,28 MB oldu. Yani dosya boyutu 15-16 kat büyüdü. Her iki dosyaya da %100 boyutlarda baktığımda fotoğraf kalitesinin bu büyütmeden olumsuz etkilenmediğini görüyorum.  

Gelelim ikinci senaryoya.  

Yine bir fotoğraf seçelim. Ama bu sefer yakın tarihli bir fotoğraf olsun. Fotoğraf gördüğünüz gibi orijinal boyut 6240×4160 piksel. Dosyayı Lightroomdan Photoshopa gönderdiğim zaman Enhance (geliştir) özelliği çalışmıyor. O nedenle dosyayı photoshop ile açacağım. Bu bir raw dosya olduğu için Photoshop  camera raw ile açıldı. Diyelim ki şu şekilde bir krop yaptım. Sonra da sağ tuş yaparak Enhance veya geliştir dedim. Süper çözünürlük seçeneğini aktif edip, geliştir tuşuna bastım. Birkaç saniye sonra yeni dng dosyası oluşturuldu. Her iki dosyayı da photoshopta açtığımda kroplu çözünürlüğün  2773 x 4160 piksel iken geliştirilmiş dosyanın 5542 x 8320 piksel çözünürlükte olduğunu görüyorum. %100 büyüklükte baktığımda, ortaya çıkan kroplu dosyanın hem kalite hem de çözünürlük açısından son derece kullanılır bir dosya olduğunu görebiliyorum.  

Bu noktada birkaç püf noktası verelim.  

  • Her şeyden önce, bu büyütme operasyonunun dijital bir interpolasyon olduğunu, yani her bir pikselin sağına ve soluna kopyalanarak büyütüldüğünü unutmayalım. Hiçbir zaman gerçek bir görüntü kalitesi kadar olamaz. 
  • Krop işleminden büyütme yapacaksak abartıp, posta pulu kadar bölgeyi büyütmeyelim ve bundan süper sonuçlar beklemeyelim. Daha az, kabul edilebilir kroplarda kullanmakta sorun yok.  
  • Gerekli gereksiz her dosyayı büyütmeyelim zira dosya boyutu 15-16 kart artıyor. Hard diskiniz doluverir, zorda kalırsınız. Sadece ihtiyacınız olan dosyaları büyütün derim ben. 
  • Enhance (geliştir) özelliğini RAW dosyalarda olduğu kadar, JPG/TIFF gibi diğer fotoğraf dosyalarında da uygulayabiliyoruz.  

Bugün Photoshop ve Lightrooma yeni gelen süper çözünürlük, süper çözünürlük özelliğini inceledik. Doğru zamanda ve doğru şekilde kullanırsak, abartmazsak işimize yarayacak bir özellik gibi görünüyor.

Hayırlı olsun hepimize…