İçinde bulunduğumuz günlerde ne çok fotoğraf üretiliyor değil mi? Fotoğrafın bu denli yayılması ve çok üretilmesi bir pencereden bakınca sevindirici. Ama diğer bir pencereden bakınca bu kadar kolay üretilen ve kolay tüketilen bir şey olması otomatikman genel kalite seviyesinin düşmesine yol açıyor. İşte bu ortamda; daha kaliteli fotoğraf üretmek, farklı olmak ancak sizi öne çıkarır. Bu noktadan bakınca farklı, kaliteli ve estetik doygunluğu yüksek fotoğraf üretmek için kullanılabilecek bir yönteme yani üst üste pozlama (double exposure) konusuna bakacağız. Üst üste pozlamayı hem doğrudan fotoğraf makinası ile yapmayı göreceğiz. 

Hadi buyurun… 

 

Üst üste pozlama, film kullanılan yıllardan beri var olan bir teknik. O yıllarda, herhangi bir fotoğraf ile pozladığınız film karesini değiştirmez, tekrar aynı kare üzerine ikinci bir fotoğrafı pozlardınız. Benzer bir mantığı bugün birçok dijital fotoğraf makinası da bize sunuyor.  

Üst üste pozlamada en önemli konu katman mantığını anlamak. Çektiğimiz her bir fotoğraf bir katman oluşturuyor. Üst süte iki kağıt parçası koyduğunuzu düşünün. Yukarıdan baktığınızda üstteki kağıdı ve onun üzerinde var olan bilgileri görürsünüz.  

Üstteki kağıdın bir bölgesinin kesilerek çıkartılmış, yani boş olduğunu düşünün. Bu durumda yukarıdan tekrar bakarsanız, üstteki kağıttaki bilgileri görürken, boş alandan alttaki kağıdı görürsünüz. Bu sayede hem üstteki kağıdın, hem de alttaki kağıdın bazı alanlarını görmüş olursunuz.  

Dijital ortamdan katmanlarda da benzer mantık var. Alt katmanları görebileceğimiz boş alanları “siyah” renk temsil ediyor. Renkler, beyaza doğru gittikçe geçirgenlikleri azalıyor, yani alt katmanı değil kendi üzerindeki bilgileri gösteriyor.  

Üst üste pozlama yapmak için bize de bu mantığı kullanacağız. Önce bir fotoğraf çekeceğiz. Bu fotoğrafımızda siyah alanların yani alt katmanı gösterecek alanların yoğun şekilde olmasını sağlayacağız. Sonra alt katmanı çekeceğiz. Alt katmanı çekerken kadraj yerleşimimize dikkat ederek fotoğrafımızı üst üste pozlamış olacağız.  

Bu işlemi makinamızda yapmamız için makinamızın üst üste pozlama özelliğinin olması gerekli. Bugün piyasada var olan belli başlı tüm fotoğraf makinaları bu özelliğe sahip. Ben size FujifilmNikonCanon ve Olympus makinaların menülerinde ayarı nasıl yapacaksınız bunu hızlıca göstereceğim. Ama sizlerde kendi makinanız için benzer menüleri rahatlıkla bulabilirsiniz.  

Hadi şimdi fotoğrafımızı çekelim… 

Üst üste pozlanmış fotoğrafımızı olduğu gibi kullanabileceğimiz gibi son dokunuşu yine photoshopta yapıyoruz.  

Bugün sizlerle eski ama etkili ve estetik sonuçlar üreten bir tekniği yani üst üste pozlamayı konuştuk. Umarım bu konu sizlere yeni birşeyler öğretmiş ve fotoğrafik gelişiminize destek olmuştur. Bu konuda ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar gelişirsiniz. Yaratıcılığınızın önünde kesinlikle sınır yok, lütfen çok değişik şeyler deneyin ve fotoğraflarınızın linkini aşağıya bırakarak benimle de paylaşın… 

Gelecek hafta başka bir yazıda görüşüne dek, sağlıcakla kalın….