Bugün sizlerle birlikte Minimalizm konusuna bakacağız. Minimalizm nedir? Fotoğrafta minimalizm ne anlama geliyor ve minimal fotoğraf çekmek için ipuçları nelerdir? Bu knuları inceleyecek ve bol bol örnekler göreceğiz.  

Haydi buyurun… 

 

Arkadaşlar, minimal fotoğraf kavramına girmeden önce minimalizm kavramından biraz bahsetmeliyiz. Çünkü minimal yaklaşımı doğru anlamadan minimalist fotoğraflar çekmemiz mümkün olmayacaktır.  

Minimalizm, 1960’lı yıllarda ortaya çıkmış, sadelik ve nesnelliği öne çıkaran bir akımdır. Etkileri, görsel sanat dallarında ve müzikte görülmüştür. Nesnenin kendisi olması gerekliliğine dikkat çekmek ve sembolik anlamlarını en aza indirgemek amacını güder. Bu aslında, soyut dışavurumcu sanat akımının biçime ve duyguya verdiği aşırı öneme bir tepkidir.  

Minimalizmi özetleyen slogan “az, aslında daha çoktur”. Buradan yola çıkarak, minimalist fotoğraflarda bir yada en fazla iki obje bulunur. Negatif alanını sıkça kullanıldığı, dinginlik hissi veren, dikkat çekici fotoğraflardır.  

Temel yaklaşım, en az sayıda obje, şekil, doku, çizgi ve hatta renk ile fotoğrafı oluşturmaktır. Diğer bir deyişle fotoğrafta sadece ihtiyaç duyulan şeyi gösterme, sadece anlatmak istenileni anlatmaktır. Fazlasına yer yoktur.  

O halde minimal fotoğraflar çekmek için bilmemiz gereken ipuçlarını paylaşalım. 

1) Kadrajınızı sadeleştirin: Kadraj içerisinde bir ya da en fazla iki öge olsun. Bunun dışında kadrajda başka bir şey yer almasın. Böylece, izleyici sadece sizin sunduğunuz obje ile ilgilenecek ve dikkati dağılmayacaktır.  

Bunu nasıl yapacağınız ile ilgili soru işaretleriniz varsa, fotoğrafta sadelik için 7 yöntemi anlattığım videoyu izleyebilirsiniz. 

2) Kompozisyonunuzda Negatif Alan kullanın: Şu anda ekranda linkini verdiğim videoda kompozisyonda negatif alan kullanımını anlatmıştım. Gerekiyorsa bu videoyu da izleyerek negatif lan kavramını ve fotoğrafımıza katacaklarını iyi öğrenin. Kompozisyonunuzu yaparken negatif alanı etkili bir şekilde kullanın.  

3) Sınırlı Renk Kullanın: Minimalist yaklaşım, renklerinde sınırlı kullanmasını öngörür. Öyle, bol renkli cıvıl cıvıl fotoğraflar yerine iki yada en fazla üç renkten oluşan bir renk paleti kullanın. Bu renkler, tamamlayıcı renkler veya aynı rengin tonları olabilir. Diğer taraftan minimalist fotoğraflara siyah beyaz tonlama da çok yakışır. Bunu da güçlü bir alternatif olarak kullanın.  

4) Işığı ve Gölgenin etkili kullanın: Işık ve gölge fotoğrafın her şeyidir. Fotoğrafı sadeleştirmenin güçlü bir aracı olarak kullanın ve minimal fotoğraflar ortaya çıkarmak için bol bol pratik yapın. Işığın yönetilmesi için, ölçülmesi gerektiğini unutmayın. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için linkini verdiğim fotoğrafı seyredebilirsiniz.   

5İyi bir minimalist gözlemci olun: Son derece sıradan, günlük hayatın içinden objeler; doğru gözlemlendiği ve doğru kompozisyonlar ile kullanıldığında çok etkili minimal fotoğraflar verebilir. Geometrik şekiller, büyük objelerin küçük detaylarıdokular, ritim oluşturan şekilleri iyi gözlemleyin ve minimal fotoğraf oluşturacak birer kaynak gibi kullanın.  

6Altın oranı veya üçler kuralını kullanın: Minimal fotoğraflarda bir veya maksimum iki olacağı için kompozisyon içinde nasıl yerleştirileceği doğrudan izleyiciyi etkileyecek bir konu haline gelir. Bu nedenle, kadrajınızı itina ile oluşturun ve altın oranı/üçler kuralını kullanın. 

Bu konudaki detaylı bilgiyi linkini verdiğim videomda izleyebilirsiniz.  

7)  Farklı düşünün, yaratıcı olun: Minimalizmin özü olan “az ile çok şey anlatma” temel yaklaşımından sapmadan, yaratıcılığınızı ortaya çıkarın. Farklı düşünün, izleyicileri şaşırtın. Bunu yapmak için kompozisyon kurallarını yıkacak kadar cesur olun. Bol bol deneyin ve hep daha iyisini hedefleyin. 

Evet arkadaşlar,  

Bugün sizlerle birlikte minimal fotoğraf çekmek için yedi tane ipucunu paylaştık. Minimal fotoğraf ilginizi çekiyorsa ve bu konuda yol almak istiyorsanız; minimal yaklaşımı anlamak için bol bol minimal fotoğraf izlemeyi, incelemeyi, üzerinde düşünmeyi ve bol bol denemeyi unutmayın. Bu iki anahtar size başarıyı getirecektir.