Merhaba, 

Bu hafta fotoğrafta negatif alan kavramını inceleyeceğiz.

Hadi buyurun… 

Fotoğraf çekerken, öncelikle kadrajımıza yani fotoğrafın sınırlarına, çerçevesine karar veriyoruz. Bu kadraj içine ana konumuzu, ilgi merkezimizi yerleştiriyoruz. İşte konumuzun kadraj içinde kapladığı alana pozitif alan deniyor. Buradan yola çıkarak, çerçeve içinde, pozitif alandan geriye kalan alanlarda negatif alan olarak tanımlanıyor.  

Fotoğraf çekme süreci içerisinde, genellikle fotoğrafçının ilgilendiği bölge pozitif alan oluyor. Bu son derece doğal, çünkü pozitif alan fotoğrafın ilgi merkezini/konusunu barındırıyor.  

Ancak, negatif alan da göz ardı edilemeyecek kadar öneme sahip. Eğer doğru kullanılırsa, fotoğrafta pozitif alanı güçlendiren, izleyiciyi yönlendiren ve fotoğrafa nefes aldıran bir öge olması işten bile değil.  

Burada ne söylemek istediğimizi bir fotoğraf üzerinden açıklayalım.  

Bu fotoğrafta kayık pozitif alanı yani fotoğrafın konusunu oluşturuyor. Fotoğrafın geri kalanı ise negatif alanı. Gördüğünüz gibi negatif alan, ilgiyi üzerine çekecek, rol çalacak hiçbir şey barındırmıyor. Dinginliği, sükuneti izleyiciye aktarıyor ve izleyicinin kayığı incelemesine, kendini rahat hissetmesine yardımcı oluyor.  

Örnek fotoğraftan da anlayacağınız gibi pozitif ve negatif alan fotoğrafa duygu yükleme konusunda da bize yardımcı oluyor. Eğer, çerçeve içinde pozitif alan büyük yer tutuyor ise, izleyiciye güç, hareket, dinamizm veya duruma göre karmaşa çağrıştırabilir. Negatif alanın büyük olması ise, yalnızlık, huzur, dinginlik, yalıtılmıştık hissi uyandırır.  

Negatif alanı etkin kullanan fotoğraflar çekmek için birkaç püf noktası verelim: 

  • Gökyüzü, su, duvar vb gibi büyük ve geniş yüzeyler kullanılabileceği gibi, sığ alan serinliği, doku, renk vb gibi amaçla uygun her türlü öge kullanılabilir.  
  • Pozitif alan ve negatif alan büyüklükleri arasında bir denge kurulmalıdır. Bu denge, fotoğrafa yükleyeceğiniz duygu ile de ilişkilidir.  
  • En önemlisi de negatif alan, rol çalmamalı, ilgiyi üzerine çekmemeli, izleyicinin konuya yönelmesine ve fotoğrafın içinde nefes alabilmesine yardımcı olmalıdır. 

Örnekleri videodan izleyebilirsiniz.  

Fotoğrafta ilgiyi konunun üzerine çekmenin en etkili ve estetik yöntemlerinden birisidir. Minimal fotoğraf akımının etkin olarak kullandığı tekniklerden birisidir. Yapacağınız bol bol pratikle bu tekniği etkin olarak kullanacağınızı umuyorum.