X-T3’e versiyon 4 güncellemesi geldikten sonra artık X-T3’te, X-T4’te, X-100V’de ve  X-Pro3’te varolan bir özelliği yani AF aralığı sınırlayıcı özelliğini incelemek istiyorum.  

Siz de merak ediyorsanız, haydi buyurun.  

Her şeyden önce otofokus aralığı sınırlayıcı nedir? Bunu anlayalım.  

Bildiğiniz gibi lensler birkaç santimetreden başlayıp, sonsuza kadar tüm mesafelerde netleme yapabilirler. Hoş, her bir lensin optik elemanlarına bağlı olarak minimum netlik mesafesi değişebiliyor ve birkaç santimetreden başlayıp, 60-70 santimetrelere kadar çıkabiliyor. Ama bu optik bir sınır. Bizim incelediğimiz konu ise bu optik sınır ile sonsuz arasında kalan bir bölgeyi netleme alanı olarak tayin etme işi.  

Peki, lensimizin en yakında ve en uzakta netleme yapabileceği sınırları biz belirlesek nasıl olurdu? Örneğin lensim 2 metre ile 5 metre arasında netlik yapsın bu aralığın dışında kalan objeleri netlemesin desek nasıl olurdu? 

Hımmm, ilginç. Ne işimize yarar ki bu… 

Şöyle bir senaryo hayal edelim. Sokak fotoğrafçısınız. Sokakta yürüyerek Candid dediğimiz, habersiz türde fotoğraflar çekiyorsunuz. Ancak sokağın hareketliliği içerisinde çekeceğiniz insanları otofokus ile netlemeye uğraşmak zor oluyor. Kimi zaman vizöre bakmadan deklanşöre basıyorsunuz ve netliğinizin istemediğiniz yerlerde olmasını istemiyorsunuz. Size uzaklığı 2metre ile 5 metre olan insanlar net olsun diyebilseniz güzel olmaz mıydı? 

Bir başka senaryoda, Bir futbol müsabakasında fotoğraf çekiyorsunuz. Futbolcular sürekli koşuşturup, görüş alanınıza girip çıkıyorlar. Yine görüş alanınızda arka plandaki seyirciler var. Netlik yapmak istediğinizde, önde veya arka planda istemediğiniz birilerine netlik yapabilirsiniz. Bu durum nedeniyle bazı fotoğrafları kaçırabilirsiniz. Oysa siz kale alanı içinde olan sporcuları netlemek istiyorsunuz. İşte böyle bir senaryoda işe yarayabilir.   

Ya da başka bir senaryo. Bir kuş fotoğrafı çekeceksiniz. Kuş belirli bir yere gelip, tekrar tekrar konuyor. Kuş ile aranızda yapraklar, dallar var. Kuşun arkasında yine ağaç ve dallar var. Siz kuşu yakalamak istediğinizde öndeki veya arkadaki objeler nedeniyle zaman kaybediyorsunuz. Kuşun bulunabileceği bölgede bir alanotofokusu sınırlamak işe yarar diye düşünüyorum.  

Bu senaryolar çoğaltılabilir elbette 

İşte bu gibi senaryolarda kullanmak üzere makinamız bize AF Aralığı Sınırlayıcı özelliğini sağlıyor. Bu özelliğin olduğu makinalar şu anda ekranımızda görülüyor.  

Haydi gelin bu özelliği nasıl ayarlayacağımıza bakalım.  

Menüye giriyoruz. AF/MF menüsünü seçiyoruz. AF Aralığı sınırlayıcı seçeneğini buluyoruz. Bu seçeneğin içinde 4 tane opsiyon, daha doğrusu 3 opsiyon bir kapatma seçeneği bulunuyor.  3 seçenekten iki tanesi ön ayar olarak ayarlanmış. Ön ayar1’i seçerseniz 2 metre ile sonsuz arasında, ön ayar 2’yi seçerseniz 5 metre ile sonsuz arasında netlik limitini belirlemiş oluyorsunuz.  

Limitleri biz kendimiz belirlemek istiyorsak, bu iki ön ayarı değil ÖZEL seçeneğini seçiyoruz. Bu seçeneği seçtiğimiz UYGULA ve AYARLA seçenekleri var. AYARLA seçeneğini seçiyoruz. Ekranın alt tarafında mesafe göstergesi çıkıyor ve A harfi ile işaretlenmiş bir pin var. Lensinizin manuel fokus halkasını çevirerek bu pini hareket ettiriyoruz. A pinini en yakın fokus noktamıza getireceğiz. Manuel fokus halkasını çevirerek bunu gerçekleştiriyoruz.  

Hemen burada bir ipucu vereyim. Manuel fokus halkasını çevirerek A pinini belirli bir mesafeye getirirken, lcd ekranınızda da nereyi netleyeceğinizi görebilirsiniz. Bunun için manuel fokus yardımını ODAK TEPE VURGULAMA KIRMIZI(YÜKSEK) seçeneğine getirmelisiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, ekranda kartını gördüğünüz videoda anlatmıştım oradan yardım alabilirsiniz.  

Tekrar dönelim ayarımıza. Bu arada ayar penceresi ortadan kaybolduysa panik yapmayın. Netlik halkasını biraz çevirdiğinizde tekrar gelecektir. Netlik noktasını belirlediğiniz yere getirdiğiniz diyelim.  OK tuşuna basıyoruz.  

Ekranda A pininin üzerinde B pini belirdi. B pini de en uzak netlik noktamızı ifade ediyor. Yine netlik halkasını çevirerek en uzak netlik noktamızı belirliyoruz. Artık bu ayarları saklamak için DISP/BACK tuşuna basmalıyız. Eğer yanlışlıkla OK tuşuna basarsanız, tekrar A pini belirir ve işlemi yeniden yapmanız gerekir. Unutmayın A pininden sonra OK butonuna, B pininden sonra DISP/BACK butonuna basıyoruz.  

Bir üst menü ekranı karşımıza geliyor. Bu ekranda artık ÖZEL seçeneğinin karşısında bizim ayarladığımız mesafeler görünüyor. Artık makinamız bu mesafeler arasındaki objelere otofokus yapacak, bu mesafeden daha yakın veya daha uzaktaki objeleri netlemeyecek ve hata verecektir.  

Makinamız yapacağımız ayara bağlı olarak netlemediği halde fotoğrafı çekebilir veya çekmez. Mantıken netlemediğinde fotoğraf çekmemesi için AF/MF menüsünde, BIRAK/FOKUS ÖNCELİĞİ seçeneğine geliyoruz ve AF-S için FOKUS yapıyoruz. Artık tekil çekim yaparken makinamız otofokus ile netleme yapılamadıysa deklanşöre basılsa dahi fotoğraf çekmeyecektir. Bir alttaki seçenek ile sürekli çekim içinde aynı şeyi sağlayabilirsiniz.   

Otofokus Aralığı sınırlayıcı özelliğini kullanırken birkaç şeye ipucu daha verelim 

1) Yüz/Göz tanıma açık ise AF Aralığı sınırlayıcı çalışmıyor.  

2) AF ve MF Mesafe göstergesini açık tutmak işinizi kolaylaşıracaktır. Zira belirlediğiniz sınırlar mesafe göstergesinin altında sarı bir çizgi ile görünüyor. 

3) Vizörde veya LCD’de Büyük Gösterge modunu seçmeyin, zira bu moda geçtiğiniz zaman AF MF mesafe göstergesi görünmüyor ve bir önceki maddede söylediğimiz fayda ortadan kalkıyor.  

4) Bu özellik tekil otofokus (S), sürekli otofokus (C) ve Manuel otofokus (M) modu ile birlikte çalışıyor. Dolayısıyla örneğin hareketli konuların belirli bir aralığa girdiğinde çekilmesi gibi bir amaçla kullanabilirsiniz.  

5)  Yine bu özellik panorama çekimi dışındaki tüm çekim modlarında çalışıyor. Tekli çekim, hızlı veya yavaş sürekli çekim, basamaklama çekimleri (BKT), gelişmiş filtre ile çekim gibi dilediğiniz modda kullanabilirsiniz 

6) AF Aralığı Sınırlayıcı özelliği, video modunda da çalışıyor. Dolayısıyla video çekerken, netliğin belirlenen aralığın dışına kaçması bu yolla engellenebilir.  

Evet arkadaşlar. Bugün çok bilinmeyen ama bence çok güzel bir özelliği inceledik. Bu haftalık da bu kadar. Bir sonraki hafta, yepyeni bir içerikle yeniden karşınızda oluncaya kadar, kendinize iyi bakın, sağlıklı kalın, hoşçakalın…