Bugün sizlerle birlikte, son dönemlerde yükselen bir trend olan sokak fotoğrafçılığında, gölge ve silüet fotoğrafı nasıl çekilir konusunu inceleyeceğiz. Videoyu sonuna kadar izlediğinizde, bu anlamda ihtiyacınız olan tüm bilgilere sahip olacak ve pratik uygulama yapacak seviyeye gelmiş olacaksınız.  

Hadi buyrun… 

 

Sokak fotoğrafçılığı, neredeyse fotoğrafın tarihi kadar eski. Bununla birlikte, özellikle son yıllarda, ışığı ve gölgeyi yüksek kontrast içinde kullanan, grafik ögeleri kadraj içerisinde yoğun olarak barındıran, yeri geldiğinde doygun renkler, yeri geldiğinde doku veya ritm  ögelerini geri planda etkili olarak kullanan sokak fotoğrafları dikkatimizi çekiyor.  

Bu tarz fotoğraflar hayatın içinden seçilmiş anları, bize hem görsel estetik hem de bir dinazm içerisinde aktarıyor. Kişisel olarak bu tarz fotoğrafları ben de seviyor, ilgiyle izliyor ve çekiyorum. Bu fotoğraflara kendi ölçütlerimle getirdiğim tek eleştiri, içerisinde görsel estetik, grafik, dinamizm, renk yoğunluğu yüksek ancak duygu aktarımı sınırlı. Neyse yine de güzel bir tarz olan bu tarzı nasıl çekebiliriz gelin birlikte inceleyelim.  

1) Zamanlama: Gölge ve ışık oyunlarına dayalı fotoğraf çekeceğimiz için, kuvvetli gölgeler yaratabilecek kadar güçlü ama yatay bir ışığa ihtiyacımız var. Örneğin kapalı bir havada, bulutlar nedeniyle difüze olmuş bir ışıkta bu tarz fotoğraf çekemeyiz. Tam tersine güneşin pırıl pırıl parladığı, yatay bir açı ile objeleri aydınlattığı ve uzun keskin gölgeler bıraktığı bir havada çekmeliyiz. Sizin de tahmin ettiğiniz gibi sabah ışıkları ve öğleden sonra ışıkları bize, bu tanıma uygun fırsatlar yaratacaktır. O halde güneşli bir günde sabah saatlerini veya öğleden sonra saatlerini seçelim. 

2) Mekan Seçimi: Bu tarz fotoğraf çekmek için, uygun mekanı bulmak ve orada avlanmanız gerekecektir. Uygun mekan ile gereksinimlerimizi de tanımlayalım: 

Geri plan: Fotoğrafımızı çekici kılacak şey geri planımız olacaktır. Çünkü ilgi merkezimiz veya ana objemiz, gölge veya silüet şeklinde olacağı için onu destekleyecek kuvvetli bir geri plana ihtiyacımız var.  

Geri planımız sade bir geri plan olmalıdır. Çok karışık, izleyicinin dikkatini dağıtacak bir geri plan fotoğrafımızın gücünü azaltır.  Canlı renklerle bezenmiş düz bir duvar, üzerinde ilginç bir obje olan dikkat çekici bir fon, doku ve/veya ritm ile ilgi çekici bir yüzey geri plan olabileceği gibi geometrik şekilleri ile izleyicinin dikkatini ilgi merkezine toplayabilecek bir mekan da geri planımız olabilir.  

3) Parçalı Işık: Fotoğrafı çekeceğiniz mekana parçalı ışık düşecek saatleri belirlemeli ve o saatlerde fotoğraf çekmelisiniz. Parçalı ışık ile ne kast ediyoruz, onu anlamaya çalışalım.  

  1. A) Geri plan tamamen veya kısmen ışık alıyor olmalı ve fotoğrafınızda aydınlık bölgeyi oluşturmalıdır.
  2. B) Sizin konumunuz, gölge alanda olmalı ve gölge içinden aydınlık bölgeyi çekiyor olmalısınız.
  3. C) Sizin çekim yaptığınız gölge içindeki nokta ile aydınlık geri plan arasında herhangi bir kütlenin gölgesinin düşmüş gölge alanlar olmalı.
  4. D) Fotoğrafını çekeceğiniz insanlar, modelleriniz, bahsettiğimiz bu gölgenin sınırına yakın bir yerlerde konumlanmalı veya geçip gitmeli.

4) Makine Ayarları: Makinanızın ışık ayarlarını spot ışık ölçüm moduna getirmelisiniz. Ekranda linkini verdiğim videoda,  

  • Ortalama ışık ölçüm modu 
  • Çoklu bölge modu 
  • Merkez ağırlıklı ışık ölçüm modu  
  • Ve spot ışık ölçüm modunun nasıl kullanıldığını anlatmıştım. İhtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız videoyu izleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.  

Işığı ölçümünü, aydınlık olan geri plandan almalısınız. Böylece, tamamen veya kısmen gölgede kalan modelleriniz gölge veya silüet şeklinde çıkacaktır. 

Modeliniz hareketli ise yüksek bir perde hızı yani 1/250-1/500 vb gibi bir değer seçmelisiniz. Böylece hareketli modeli dondurarak net fotoğraf çekme şansınız olacaktır. Elbette, niyetiniz hareket netsizliği yaratmak ise, perde hızını aşağılara doğru düşürebilirsiniz.  

 Otomatik ISO’da çekerseniz, makinanız sizin yapmaya çalıştığınız şeyi anlamayıp, ISO’yu yükselterek karanlık bölgelere ışık sağlamaya çalışacaktır ki bu da fotoğrafınızı bozar.  Gün ışığında ve yeterli ışıkta fotoğraf çektiğimiz için, ISO değerini makinanızın elverdiği ölçüde düşük değerlere yani ISO 100-200 seviyelere getirebilirsiniz. 

ISO ve perde hızı ayarlarımıza uygun olarak, pozometremizin desteği ile doğru pozlamayı yapacak bir diyafram seçmelisiniz.  

Makinanızın, hareketli nesneleri yakalamak için otofokus özelliğini yani Continous AF modunu kullanabilirsiniz. Bu özellik, hareketli nesneleri yakalayarak sürekli otofokus yapmaya yarar. Diğer taraftan makinanızda bu özellik yoksa veya nasıl kullanılacağını bilmiyorsanız manuel fokus ile de aynı şeyi yapabilirsiniz. Bunun için, modelinizin potansiyel olarak geçeceği yere bir arkadaşınızı koyabilir, otofokus ile ölçüm yapıp netliği sağladıktan sonra maknianızı manuel fokusa geçirebilirsiniz. Böylece, manuel fokus halkasını çevirmediğiniz sürece, netlik ayarınız hep aynı noktada kalacaktır.  

5) Uygun Çekim Anını Bekleme: Fiziksel şartları ve makinanızı bu çekim için ayarladınız. Artık, planladığınız noktadan birilerinin geçmesini beklemek durumundasınız. Elbette geçecek kişinin, silüet veya gölge olarak ilginç bir kare vermesi için, her an karşılaşılacak sıradan insanlar yerine ilginç, dikkat çekici insanlar geçmesi için fotoğrafçı şansınızın da yanınızda olması gerekecektir. İlginç bir saç, ilginç bir şapka, ilginç bir sakal, aksesuar veya figür fotoğrafınızı daha dikkat çekici kılabilir. Bu nedenle, sabırla beklemeli, bıkmadan usanmadan gelip geçen insanların/hayvanların fotoğrafını çekmeli ve farklılığı yalamaya çalışmalısınız.  

Evet arkadaşlar, 

Bugün sizlerle beraber, sokak fotoğrafçılığında yükselen bir tarz olan gölge, silüet formunun nasıl çekileceğini ve fotoğrafın ilgi çekici hale gelmesi için nelere ihtiyaç duyulacağı konularını konuştuk. Umut ediyorum ki sizlere bir şeyler katabilmiş, yeni bir şeyler öğrenmenize yardımcı olabilmişimdir.

Bir sonraki yazıya kadar hoşçakalın diyorum….