Merhaba arkadaşlar; 

İçinde bulunduğumuz bu pandemi günleri bizlere değişik şeyler deneme fırsatı yarattı. Ben kendi adıma daha önce fırsatım olsa da denesem dediğim bazı şeyleri denedim.  

Bugün de onlardan birisi Stop-Motion yani “kesintili hareket” tekniğini deneyeceğim. Benimle birlikte olmak isterseniz, haydi buyurun… 

 

Videodaki örneklerde gördüğünüz gibi, stop motion “kesintili hareket” birbiri peşi sıra gelen, fotoğraflardan oluşuyor. Bu fotoğraflar, süreklilik içeren bir hareketin belirli parçaları. Aslında, olay tamamen video oluşum mantığı ile örtüşüyor. Nasıl ki videoda, sürekliliği olan minimum 24 tane fotoğraf karesi  1 saniye içinde peş peşe izlendiğinde hareketli görüntü oluşuyor, sop motion da aynı prensibe dayanıyor. Tek farkı bir saniyede 24 kare değil, 1 saniyede 12-15 kare peş peşe getiriyoruz. Böylece kesintili hareket ortaya çıkıyor.  

Bu teknik, animasyon yaratmada, çizgi filmlerde, reklamlarda çok kullanılıyor ve oldukça hoş, göze hitap eden sonuçlar çıkabiliyor.  

Gelin böyle bir proje yapmak için nelere ihtiyacımız var ona bakalım. 

A) İHTİYAÇLAR

1) HİKAYE:

Stop motion projesi kısa da olsa bir hikaye anlatacaktır. İzleyiciyi çeken, onun dikatini üzerinde toplayan basit, kısa ama etkili bir hikayemiz olmalı.  

2) SÜRE:

Stop motion projelerinde bir saniyede 12-15 kare fotoğrafa ihtiyacımız olacağını söylemiştik. Dolayısıyla, hikayenin süresini iyi belirlemek zorundayız. Örneğin 10sn lik bir hikaye için 150 kare, 10 dakikalık bir hikaye için 15*60=900 kare/dakika *10 dakika=9000 kare. Bu nedenle, hikayenin süresini abartmamak lazım. 

3) KAHRAMANLAR ve DESTEK OBJELER:

Her hikayede olduğu gibi, stop-motion projemizde de kahraman veya kahramanlar olmalı. Ayrıca hikayeyi anlatırken kullanacağımız destek objeler kullanmalıyız. Gerek kahramanlar, gerekse de destek objeler son derece basit, küçük, hafif ve hareket ettirilebilir objeler olursa işiniz kolaylaşır.  

4) PLATFORM:

Çekimi yapabileceğiniz, olayların geçeceği basit bir platform, masa, zemin gerekli. 

5) TRİPOD:

Aynı sahnenin onlarca fotoğrafını çekeceğiz. Sürekliliği sağlamak için fotoğraf makinasının sabit olması gerekli. Bir tripod ile veya eşdeğeri bir düzenek ile bu işi çözmemiz gerekir. 

5) ÇEKİM AÇISI: 

Hikayenin tamamını anlatabileceğiniz, tüm gerekli ögeleri gören ancak gereksiz hiçbir şeyi kadraja almayan bir çekim açısı belirlemeniz gerekli. 

6) IŞIK:

Böyle bir proje gün ışığında çekilebilir veya yetmiyorsa yapay ışık kullanılabilir. Işığı belirledikten sonra, beyaz ayarını yapıp otomatikten çıkarmak iyi olur. Aksi takdirde ışık değişimlerinde göze hoş gelmeyen atlamalar olabilir. 

B) ÇEKİM

Fotoğraf makinanızı, belirlediğiniz açıya göre kurduktan sonra, ISO, Diyafram ve Perde hızını manuel ayarlarda yapın. Zira çekim boyunca bu ayarların değişmemesi gerekiyor. Yine benzer bir şekilde netliğinizi yaptıktan sonra, manuele getirip, bir daha değişmemesini sağlamanızı öneririm. Ancak, hikaye anlatımı içerisinde netliğin farklı objeler arasında değişmesi gerekiyorsa, kamerayı hareket ettirmeden bunu yapmalısınız.  

Hikayeyi başladığı anda ilk sahneyi fotoğraflayacaksınız. Sonra, objeleri ve kahramanları bir parça hareket ettirecek tekrar fotoğraflayacaksınız. Sonra biraz daha, tekrar fotoğraf. Biraz daha tekrar fotoğraf. Hikayenin sonuna kadar bu böyle devam edecek.  

Dikkat etmeniz gereken, çok keskin geçişler yapmadan hareketleri yumuşak geçişler olacak şekilde parçalara bölerek fotoğraflamak.  

Elbette, yanlışlıkla kadrajın içinde hikaye dışı bir şeylerin kalmamasına, elinizin kolunuzun görünmemesine ve kamera açısının/yerinin değişmemesine dikkat etmelisiniz.   

Çok sayıda fotoğraf çekeceğimiz ve FHD veya 4K bir proje yapacağımız için, JPG çekmeniz ve fotoğraf boyutlarını FHD (1920×1080 piksel) veya 4K (3840×2160 piksel) ayarlamanız işinizi kolaylaştırır.   

C) MONTAJ

Çekimler bittikten sonra tüm fotoğrafları, sırasını bozmadan bir klasöre atın. Herhangi bir düzenleme yapacaksanız tek bir fotoğrafta yapın ve aynı düzenlemeyi tüm fotoğraflara mümkünse otomatikman uygulayın. 

Sonra bu fotoğrafları kullandığınız video editöre atın. Her bir karenin süresini 60 salise/15 fotoğraf =4 salise/fotoğraf yapın.  Projeyi çalıştırarak deneyin.  

Eğer aralarda, görüntüyü olumsuz etkileyecek kareler var ise bunları çıkararak yeniden deneyin. Birkaç karenin çıkarılması olumsuz etkilemeyebilir ama çıkaracağınız kare sayısı artarsa görüntüde kopukluk olabilir, buna dikkat edin.  

Tüm ayarlamalar bitince projeyi video formatında kaydedin ve paylaşın.  

İşte ilk stop-motion projemiz ortaya çıktı. Biraz yaratıcı fikir ve zaman ayırma ile harika projeler çıkarmak için hiçbir engel yok. Yeter ki siz isteyin, şu pandemi günleri için gayet güzel bir çalışma.  

Evde kalın, sağlıklı kalın, hoşçakalın…