Birkaç hafta önce, Viltrox 85mm f/1.8 lensin incelemiştik. Sizlerden oldukça beğeni ve geri dönüt geldi. İlginize teşekkür ediyorum.  

Bu hafta da yine aynı seriden olan bir başka lensi, yani Viltrox 23mm f/1.4 lensi inceleyeceğiz. Eğer ilginizi çekiyorsa haydi buyurun… 

 23mm odak uzaklığı, full frame karşılığı olarak 35mm’ye denk geliyor ve bu odak uzaklığı eskiden beri en çok sevilen odak uzaklıklarından birisi.  Ultra geniş olmadığı için objelerde, nesnelerde distorsiyona yol açmıyor. Ama diğer taraftan konuyu ve onun çevresini kadrajın içerisine katabilecek kadar da geniş. Eskiden beri sokak fotoğrafçıları, belgeselciler, fotoğraf ile hikaye anlatanlar ve mekan-portre çalışanlar tarafından sevilen bir odak uzaklığı. Yine bazı manzara fotoğrafçıları da kullanıyor bu odak uzaklığını. 

Hal böyle olunca, sevilen bu odak uzaklığında üretilmiş lensler görmemiz mümkün. Bildiğiniz gibi Fujifilm’in 23mm f/1.4 ve 23mm f/2 diye ika ayrı versiyonu var 

Üçüncü parti firmalar olarak, Rokinon, Kipon, 7Artisans markalarının bu odak uzaklığında veya buna çok yakın uzaklıklarda lensleri var ancak bunların tamamı manuel lensler yani otofokus özelliği yok.  

İşte Viltrox 23mm f/1.4 lensin farkı bu noktada ortaya çıkıyor ve bu odak uzaklığında Fujifilm’in kendi lenslerinin dışında otofokus özelliği olan tek lens olma özelliği taşıyor. Elbette, ekonomik fiyatı ile de dikkati çekiyor.  

O halde gelin bakalım şu lense, dikkatimizi çektiği kadar var mı yok mu? 

Elimize aldığımızda, metal gövdeyi hemen hissedebiliyoruz. Bu da bize daha ilk andan itibaren bir güven veriyor. Parasoley dahi metal. Bu metal, güven veren yapının toplam ağırlığı ise 260 gram. Dolayısıyla benim gibi makine üzerinde yük taşımayı sevmeyenlerin beğenisini kazanacak bir durum. 

Lensin üzerinde diyafram halkası ve netleme halkası var. Netleme halkası yeterince geniş. Yumuşak ama ele tatlı bir mukavemet gösteren bir dönüşü var. Böylece elle netleme sırasında halkayı rahatça kavrayabiliyor, hissederek netlik yapabiliyorsunuz.  

Hatırlayacağınız gibi daha önce incelediğimiz 85mm f/1.8’de diyafram halkası lens üzerinde değildi. Bu da Fujifilm kullanıcıları olarak bizim alışık olmadığımız bir şeydi23mm f/1.4’de ise diyafram halkası lensin üzerinde. En açık diyafram f/1.4’den en kısık diyafram f/16’ya kadar aralıkları ve en sonda da otomatik diyafram için A modu var.  

Diyafram halkasının en belirgin özelliği kademesiz geçişi olması. F/1.4 ile f/16 arasında halka çok yumuşak bir şekilde dönüyor ve değerler arasında geçişi hissettirmiyor, ses çıkarmıyor. Bu durum, ne taraftan baktığınıza göre avantaj veya dezavantaj olarak görülebilir. Video çekimi sırasında, diyaframın sessiz bir şekilde değiştirilebilmesi açısından avantaj olabilecekken; çantaya koyup, çıkarırken, çekim sırasında yanlışlıkla dokunarak diyaframı değiştirebileceğinizden dolayı da dezavantaj diye düşünülebilir. Kişisel olarak beni, kademeli olsaydı daha mutlu ederdi. 

Lensin en yakının odaklama uzaklığı 30cm. Bu mesafelere kadar yaklaşıp, bir de açık diyafram ile çekerseniz etkileyici bokehler almak mümkün olabiliyor.   

Yine lensin filtre çapı 52mm.  

Metal bayonet üzerinde artık Viltrox lenslerden alışık olduğumuz bir şekilde bir mikro usb girişi var. USB kablonun bir ucunu bu porta, diğer ucunu bilgisayarınıza taktığınızda, bilgisayarınız lensi bir disk gibi görüyor. Viltrox.com sitesinden bilgisayarınıza indireceğiniz güncellemeleri, bu diske kopyaladığınızda güncellemeyi yüklemiş oluyorsunuz. Üstelik Viltrox, güncelleme yaparak kendini geliştirme konusunda oldukça iyi. Elimdeki 23mm f/1.4 lensin 1.0.8 güncellemesi çıkmış, ben de bu güncellemeyi inceleme sırasında yüklüyorum. Bu arada mikro USB kablosunun data özelliği olmasına dikkat edin lütfen, ben evdeki 2-3 kabloyu denedikten sonra güncelleme işini başarabildim. 

Çekimlere geçmeden boyutları şöyle bir gözden geçirecek olursak, lensin dış çapı 65mm ve 72mm de uzunluğu. Bu boyutlar ile Fujifilm 23mm f/2’ye göre daha iri ama f/1.4 ile hemen hemen benzer boyutlarda. 

OTOFOKUS (AUTOFOKUS) 

Lensimiz sürekli otofokus modunda iken ve AF-Öncesi seçeneğimiz açık iken, netleme karesini nereye getirirseniz, o bölge hızlı bir şekilde netleniyorBu anlamda otofokus hızı etkileyici.  

Otofokus motoru ki Viltrox bunu STM diye adlandırmış, çok az da olsa ses yapıyor. Bence bu belli belirsiz bir ses ama video çekerken makinanın kendi mikrofonu ile kayıt yaparsak acaba bu sesi duyar mıyız diye bir deneme yapalım. 

Gördüğünüz gibi STM otofokus motorunun sesini dahili kamera ile kaydetmek mümkün olmadı. Bu da video çekerken bizi oldukça rahatlatacak bir durum.  

Tekil otofokus modunda da objelere çok hızlı netleme yapıyor. Fujifilm’in kendi lensleri dışındaki bir lensin bu denli başarılı ve hızlı bir otofokus yapması gerçekten etkileyici. 

Yüz/göz takip sistemini test ettiğimizde, hem videoda hem de fotoğrafta yakalama ve takip başarımının yüksek olduğunu görüyorum.   

Genel bir değerlendirme olarak Viltrox 23mm f/1.4 lensin otofokus sistemi son derece başarılı ve gerek videolarda, gerekse fotoğraflarda size güvenilir bir partner olabilecek seviyede görünüyor.  

KESKİNLİK (SHARPNESS) 

Lensin değişik diyafram açıklıklarında merkezde ve kenarlarda keskinlik açısından nasıl sonuçlar verdiğine bir bakalım. Öncelikle optik olarak en keskin olması beklenen diyafram açıklıklarından birisini f/8 açıklığını inceleyelim.  

f/8 değerinde, merkezde bölgeyi incelediğimizde lensin oldukça keskin olduğunu görebiliyoruz. Şimdi bu keskinlik değerini referans alarak en kısık ve en açık diyaframlarda nasıl sonuçlar verdiğine bir bakalım.  

Şu anda ekranın sol tarafında f/8 diyaframı ve sağ tarafında da f/16 diyaframı görebiliyoruz. F/16 diyafram değerinde, bir parça keskinlik kaybı görebiliyoruz. Benzer şeyi 85mm f/1.8’de de görmüştük hatırlarsanız.  

Buradan en açık diyaframa geçersek, şimdi ekranda f/1.4 diyafram için merkezdeki keskinliği görüyoruz. F/8 diyafram ile karşılaştırıldığında bu değerde de bir miktar keskinlik kaybını gözlemliyoruz. f/2 diyaframa keskinlikte hızlı bir iyileşme oluyor ve neredeyse f/8 kadar iyi. F/2.8’e geçtiğimizde ise keskinlik çok iyi.  

Lensin en açık ve en kısık diyaframlarında bir parça keskinlik kaybı var. Acaba kadraj merkezinde hangi uç daha keskin diye bu iki ucu karşılaştırdığımızda f/1.4’ün bir parça daha keskin olduğunu görebiliyoruz.  

Şimdi benzer karşılaştırmaları köşeler için yapalım.  

Önce yine f/8 diyaframlı fotoğrafa bakalım ve onu kendimize referans alalım. F/8 diyaframda köşelerdeki keskinlik de oldukça başarılı. Neredeyse merkez kadar keskin diyebilirim.  

F/16 diyaframa baktığımızda, merkezdeki kadar olmasa da yine keskinlik kaybını gözlemleyebiliyoruz.   

Şimdi açık diyaframlara bakalım 

F/1.4 diyaframda köşelerde bir hayli keskinlik kaybı var. F/2’ye geldiğimizde bir parça düzelme oluyor ama referansımız olan f/8’e göre yine keskinlik kaybı söz konusuF/2.8’de de iyileşme var ama henüz f/8 değerine ulaşamadık. Ancak f/4 değerine geldiğimizde köşelerde f/8 değerindeki keskinliği yakalayabildik. Oysa merkezde f/2.8’den itibaren f/8 değerinde keskinlik söz konusuydu. 

Yine en açık ve en kısık diyaframları birbiriyle karşılaştıralım.  

Merkezde, f/1.4’ün daha keskin olduğunu az önce görmüştük. Köşelerde ise f/16 daha keskin gözüküyor.  

Sonuç olarak Viltrox f/1.4 lens en açık ve en kısık diyaframlar hariç merkezde oldukça keskin bir lens. Köşelerde ise f/4-f/11 aralığında oldukça keskin.  

RENK SAÇILMASI (CHROMATİC ABERRATİON) 

Farklı dalga boyundaki ışığın bir odak noktasında toplanamamasından oluşan lens kusuruna renk saçılması diyoruz. Bu kusur hemen hemen her marka lenste var. Üreticiler bu kusuru bildikleri için lens profil datası yayınlayarak, Photoshop, Lightroom gibi yazılımlarda bunun kolayca giderilmesini sağlıyorlar.  

Renk saçılmasını belirli odak uzaklıklarında ve diyafram açıklıklarında daha görünür hale geliyor. Örneğin Viltrox 23mm f/1.4 lens ile çektiğimiz bu fotoğrafa bakalım. Renk saçılması olup olamadığını görmek için fotoğrafı iyice büyütelim.  

Bakın bu ahşap dikmelerin sol tarafında bariz bir şekilde yeşil, diğer yanında beli belirsiz mor renkli renk saçılmalarını görebiliyoruz. Bunu gidermek için lightroomda lens corrections sekmesi altında Remove Chromatic Aberration yani renk saçılmasını ortadan kaldır ifadesini tıkladığımızda otomatikman düzeldiğini görüyoruz.  

Sonuç olarak lens, benim tahminimden biraz daha fazla renk saçılması üretiyor ve bunu Photoshop, Lightroom veya Capture One’da düzeltmek mümkün. 

GEOMETRİK BOZULMA (DISTORTION) 

Lensin distorsiyon yani geometrik bozulma oluşturup, oluşturmadığını kontrol için şöyle bir fotoğraf çektim. Fotoğrafın merkezine denk gelen yatay ve dikey demirler sizinde gördüğünüz gibi muntazam olarak yataya ve dikeye oturuyor. Yatayda alt ve üste birer çizgi çektiğimizde, alt ve üst bölgelerde çok az bir distorsiyon gözlemleniyor. Yine sağa ve sola çekilen birer dikeyi kontrol ettiğimizde dikeylerde de köşelere en yakın bölgelerde çok az distorsiyon var gibi görünüyor.  

Elbette bu değerlendirmeyi yaptığım bu demir parmaklıkta bir hata varsa bu bizim değerlendirmemize de yansımış olacaktır.  

VİNYET (VİGNETTE) 

Viltrox 23mm f/1.4 ile çekilmiş fotoğrafların dört köşesinde az miktarda vinyet (kararma) görebiliyoruz. Eğer bu sizi rahatsız ediyorsa, kullandığınız fotoğraf işleme yazılımını kullanarak, az miktarda olan bu vinyeti kaldırmanız mümkün.  

BOKEH  

Lens, açık diyaframlarda çok güzel bir bokeh veriyor. Dairesel görünümde, ipek yumuşaklığı hissi veren bu bokehler yarattığı etkiyle fotoğraflara ve videolara değer katıyor.  

LENS FLARE 

Lensler, doğrudan ışık kaynağna yönlendirildiğinde mercek parlaması veya lens flare dediğimiz bir optik olay olur. Lens flare etkisini azaltmak için mercekler üzerine çeşitli işlemler yapılıyor. Ancak, Viltrox 23mm f/1.4’de mercek parlaması etkisi şu anda ekranda gördüğünüz şekilde gözüküyor.  

VİDEO 

Lens sessiz STM otofokus motoru ile, kademesiz, yumuşak diyafram halkası ile, doygun renkleri ve kremamsı bokehi ile video çekenleri de fazlasıyla tatmin edecek gibi görünüyor.  

SONUÇ

Lensin artıları ve eksilerini toparlayalım. Önce artılar: 

  • Özellikle kadraj merkezinde çok keskin 
  • Gövde kalitesi çok iyi, 
  • Otofokus hızı ve takip yeteneği iyi,  
  • Sessiz af motoru ile videolarda sorunsuz kullanımı iyi 
  • Yumuşak etkili bokeh çok iyi 
  • Sık sık yapılan güncellemeler ile lensin sürekli iyileştirilmesi çok iyi 
  • Göreceli olarak uygun fiyatlı olması 
  • Çok az distorsiyon 

Şimdi eksiler: 

  • En açık (f/1.8) ve en kısık diyaframda (f/16) bir parça keskinlik kaybı  
  • Kadraj kenarlarında bir miktar keskinlik kaybı 
  • Lensin renk saçılması üretmesi 
  • Az da olsa vinyet üretmesi 
  • Mercek parlaması veya lens flare üretmesi 

Tüm bu değerlendirmeler sonrasında Viltrox 23mm f/1.4 lens bu odak uzaklığında XF lensler içerisinde adından söz ettirebilecek iddialı bir yerde duruyor. Lensin iddiası hem fotoğraf ve video kalitesinden hem Fujifilm dışındaki tek otofokus lens üreticisi olmasından hem de rekabetçi fiyatından kaynaklanıyor. Yaptığım incelemeler ve çektiğim fotoğraflar sonrasında, Viltrox 23mm f/1.4’ü fiyat/performans ürünü olarak değerlendiriyor ve uygun bütçeli, kaliteli lens arayan arkadaşlara öneriyorum.  

Evet arkadaşlar. Birkaç hafta önce Viltrox 85mm f/1.8’i incelemiştik. Bugün de sizlerle birlikte Viltrox 23mm f/1.4 lensin incelemesini yaptık. Umarım işinize yaramıştır, umarım beğenmişsinizdir. Önümüzdeki günlerde Viltrox lenslerin33mm f/1.4 ve 56 mm f/1.4 lenslerini de inceleyeceğiz. Viltrox lensleri merak edenler lütfen takipte kalsın. Bu arada bu fırsatı sağladığı için Zoom İthalata birkez daha teşekkür etmek istiyorum.