Hatırlayacağınız üzere bundan bir süre önce Viltox 85mm f/1.8 ve 23mm f/1.4 lensleri incelemiş, deneme çekimleri yapmış ve bu lensler hakkında düşüncelerimi sizinle paylaşmıştım. Bu incelemeler çok ilgi gördü, çok geri dönüş oldu. Herkese teşekkür ediyorum.  

Bugün de Viltrox’un merak edilen bir diğer lensini yani Viltrox 33mm f/1.4’ü inceleyeceğiz.  

Eğer bu lensi merak ediyorsanız, haydi buyurun.  

 

Her zaman olduğu gibi biz bu lensi Fujifilm XF mount için inceliyoruz ama aynı lensin Sony ve Canon için uyumlu versiyonları da var. Dolayısıyla Sony ve Canon kullanan arkadaşlara da faydalı olabilecek bir inceleme olacağını düşünüyorum.  

Lensin kutu açılımı ile başlayalım isterseniz.  

Lensi elimize aldığımızda, artık Viltrox lenslerde alıştığımız o güven veren, sağlam ve kaliteli metal gövdeyi hemen hissediyoruz. Metal parasoley yine çok şık ve yerine tık diye oturuyor.  

Kompakt gövde 270 gramlık bir ağırlığa sahip. Boyutları 65mm çapında ve 72mm uzunluğunda. Bu boyutlar ve ağırlık ile Fujifilm X-T4’e iyi bir partner oluyor.  Lensin filtre çapı ise 52mm.  

Fiziksel özellikleri böyle geçtikten sonra 33mm odak uzaklığına sahip bu lense daha detaylı bakalım. Biliyorsunuz 1,5 krop çarpanlı Fujifilm makinalar ile kullanıldığında bu lens, fullframe karşılığı olarak 50mm’ye denk geliyor. 50mm standart açı dediğimiz yani gözün gördüğü açıya en benzer açı. Bu nedenle, bu açı foto muhabirleri ve belgesel fotoğrafçılar tarafından çok sevilen bir açı. Gerçekten öyle midir bilinmez ama fotoğraf tarihine kalıcı imzalar bırakmış bazı fotoğrafçının sadece bu açıyı kullandığı söylenir.  

Lensin, değiştirildiğinde tık tık ses çıkarmayan,  sessiz akan bir diyafram halkası var. Bu kimileri için iyi bir özellik, özellikle video çekenler için. Zira çekim sırasında diyafram değiştirilirse, ses çıkmadığı için kaydı olumsuz etkilemiyor. Benim gibi diğer bir grup için ise diyafram stoplarını hissederek değiştirmek daha cazip. Ama sonuç itibarı ile lens diyafram halkası duraksız ve sessiz üretilmiş.  Diyafram f/1.4’den başlıyor ve f/16’ya kadar böyle geliyor. Sadece f/16’tan otomatik diyaframa geçerken veya tersi durumda bir tık sesi duyuyorsunuz.  

Lens geniş bir netleme halkasına sahip. Hafif dirençli dönüşü ile manuel netlemede etkili ve işinizi kolaylaştırıyor.  Böylece elle netleme sırasında halkayı rahatça kavrayabiliyor, hissederek netlik yapabiliyorsunuz. 

Lensin diğer Viltrox lenslerde olduğu gibi metal bir bayoneti var. Ama maalesef WR değil. Bu nedenle zorlu hava koşullarında dikkatli kullanmak lazım.  

Metal bayonet üzerinde artık Viltrox lenslerden alışık olduğumuz bir şekilde bir mikro usb girişi var. USB kablonun bir ucunu bu porta, diğer ucunu bilgisayarınıza taktığınızda, bilgisayarınız lensi bir disk gibi görüyor. Viltrox.com sitesinden bilgisayarınıza indireceğiniz güncellemeleri, bu diske kopyaladığınızda güncellemeyi yüklemiş oluyorsunuz. Üstelik Viltrox, güncelleme yaparak kendini geliştirme konusunda oldukça iyi. Elimdeki 33mm f/1.4 lensin 1.0.9 güncellemesi çıkmış, ben de bu güncellemeyi inceleme sırasında yüklüyorum. Bu arada mikro USB kablosunun data özelliği olmasına dikkat edin lütfen, ben evdeki 2-3 kabloyu denedikten sonra güncelleme işini başarabildim. 

Son olarak lensin  minimum netleme mesafesi 40 cm diyelim ve deneme çekimlerimize başlayalım. 

OTOFOKUS 

Otofokus konusunu fotoğraf ve video diye iki pencerede inceleyelim. Öncelikle fotoğraf için tekil otofokus performansı hızlı ve sessiz. Ancak, otofokus yapılan noktada bir git-gel hareketi yapılıyor. Bu da rahatsızlık veriyor. Sürekli otofokus modunda da hızlı ve sessiz otofokus yapılıyor. Ancak tekil otofokustaki bu gel-git olayı burada da var.  Fotoğrafta yüz/göz takip sistemi gayet güvenilir ve başarılı bir şekilde iş görüyor.  

Videoya geldiğimizde, otofokus noktasının değiştirilmesi ile yeni netlik noktasına geçiş hızlı ve başarılı. Ancak fotoğrafta penceresinde az önce dillendirdiğimiz yeni af noktasında gel/git olayı maalesef burada da oluyor. Fotoğrafta bunu izleyici hissetmez, ama videoda bu gel/git olayı çektiğimiz videoya da yansıyor ki bu can sıkıcı. 23mm ve 85mm’de böyle bir etki görmemiştim. Viltrox’un bu konuyu acilen düzeltmesi gerektiğini düşünüyorum.    

KESKİNLİK (Sharpness) 

Lensin keskinliğini test etmek için en açık diyaframdan en kısık diyaframa kadar aynı kadrajı fotoğrafladım. Optik olarak keskinliğin en iyi olabileceği orta diyaframlardan birisini, örneğin f/8 diyaframı alalım ve diğer diyaframlarda çekilmiş fotoğraflarla karşılaştıralım.  

Bu karşılaştırmayı önce merkez için yapalım. Fotoğrafların merkezine 1:1 oranında yaklaştığımızda ve f/8 diyafram ile f/1.4 diyaframı karşılaştırdığımızda merkezde f/1.4 diyafram ile çekilmiş fotoğrafta bir parça keskinlik kaybı görüyoruz. Ancak, en uç diyafram olmasına rağmen kayıp o kadar da fazla değil. f/2, f/2.8, f/4, f/5.6 diyaframa doğru gittiğimizde geldiğimizde keskinliğin daha da iyileştiğini ve f/8 diyaframa denk hale geldiğini görüyoruz.  

En kısık diyafram f/16 ile f/8’i karşılaştırdığımızda; merkezde yine keskinlik kaybı gözlemliyoruz.  

Merkez için acaba f/16’da mı yoksa f/1.4 demi daha çok keskinlik kaybı oluyor sorusuna cevap bulmak için ilgili fotoğrafları karşılaştırdığımızda; f/16 diyaframın daha çok keskinlik kaybına yol açtığını diğer bir deyişle f/1.4 diyaframın f/16’ya göre daha keskin olduğunu görüyoruz.  

Gelelim köşelerdeki keskinliklere. 

Yine kendimize f/8 diyaframı referans alalım ve f/1.4 diyaframı karşılaştıralım. Köşelerde hissedilir bir keskinlik kaybı gözlemliyoruz. Bu durum f/2’de de aynı. Ama f/2.8’den itibaren düzeliyor ve f/4, f/5.6 diyaframda f/8 diyafram seviyelerine geliyor.  

En kısık diyafram olan f/16’ya baktığımızda yine hissedilir bir keskinlik kaybı var. Bir stop aşağıda yani f/11’de durum düzeliyor.  

En kısık ve en açık diyaframları köşeler için karşılaştıracak olursak; birbirine çok benzer bir keskinlik kaybı var.  

Sonuç olarak lens f/5.6 – f/11 aralığında hem merkezde hem de köşelerde keskin. Bu diyafram aralığının dışına çıkılınca merkezde ve köşelerde bir parça keskinlik kaybı gözlemlenebiliyor.  

RENK SAÇILMASI (CHROMATİC ABERRATİON) 

Farklı dalga boyundaki ışığın bir odak noktasında toplanamamasından oluşan lens kusuruna renk saçılması diyoruz. Bu kusur hemen hemen her marka lenste var. Üreticiler bu kusuru bildikleri için lens profil datası yayınlayarak, Photoshop, Lightroom gibi yazılımlarda bunun kolayca giderilmesini sağlıyorlar.  

Renk saçılması açık diyaframlarda ve ışık kontrastının keskin olduğu yerlerde daha görünür hale geliyor. Örneğin Viltrox 33mm f/1.4 lens ile çektiğimiz bu fotoğrafa bakalım. Renk saçılması olup olamadığını görmek için fotoğrafı iyice büyütelim.  

Bakın bu su kulesinin sol tarafında bariz bir şekilde mavi, diğer yanında ise sarı renkli renk saçılmalarını görebiliyoruz. Bunu gidermek için lightroomda lens corrections sekmesi altında Remove Chromatic Aberration yani renk saçılmasını ortadan kaldır ifadesini tıkladığımızda otomatikman düzeldiğini görüyoruz.  

Sonuç olarak Viltrox lensler, denediğim diğer lenslere göre biraz daha fazla renk saçılması üretiyor ve ama çok şükür ki bunu PhotoshopLightroom veya Capture One gibi yazılımlarda  düzeltmek mümkün. 

VİNYET (VIGNETTE)  

Ben lenste vinyet gözlemlemedim, zaten bu odak uzaklığında böyle bir şey beklemiyordum da. Bildiğiniz gibi vinyeti daha çok geniş açılarda gözlemliyoruz.    

BULANIKLIK (BOKEH) 

Lensin açık diyaframlarında, çok güzel kremamsı bir bokeh ortaya çıkıyor. Bu da keyifli fotoğraflara ve videolara kapı açıyor.  

MERCEK PARLAMASI (LENS FLARE) 

Lensler, doğrudan ışık kaynağına yönlendirildiğinde mercek parlaması veya lens flare dediğimiz bir optik olay olur. Lens flare etkisini azaltmak için mercekler üzerine çeşitli işlemler yapılıyor. Viltrox 33mm f/1.4’de mercek parlaması etkisini şu anda ekranda görüyorsunuz.  

VİDEO 

Lensin kademesiz, yumuşak diyafram halkası var. Dolayısıyla bu halkayı kullanarak videolarda diyaframı değiştirmek mümkün. Ancak maalesef burada bir sorun ortaya çıkıyor. Şu anda izlediğiniz videoda olduğu gibi diyafram değişimlerinde pozlama ve ışık şiddeti pürüzsüz bir şekilde değişmiyor, atlama yapıyor. Elbette bu da çektiğimiz videoda sıkıntılı bir durum yaratıyor.   

SONUÇ 

Lensin artıları ve eksilerini toparlayalım. Önce artılar: 

  • Kadraj merkezindeki keskinlik 
  • Gövde ve parasoley kalitesi, 
  • Otofokus hızı ve yüz/göz takip yeteneği  
  • Sessiz af motoru 
  • Yumuşak etkili bokeh 
  • Sık sık yapılan güncellemeler ile lensin sürekli iyileştirilmesi 
  • Göreceli olarak uygun fiyatlı olması

Şimdi eksiler: 

  • Otofokus noktasında git/gel yapması 
  • Video sırasında diyafram değişikliklerinde ışık titremesi oluşması  
  • En açık (f/1.4) ve en kısık diyaframda (f/16)  merkez ve kenarlarda keskinlik kaybı  
  • Lensin renk saçılması üretmesi 
  • Mercek parlaması veya lens flare üretmesi
  • X-Pro3’te takma/çıkarma problemi (bende bu makine olmadığı için deneyemedim, yazılıp/çizlenlerden öğrendiğim bir durum olarak buraya ekliyorum) 

 

Evet arkadaşlar. Daha önce Viltrox 85mm f/1.8’i ve 23mm f/1.4’ü incelemiştik. Bugün de sizlerle birlikte Viltrox 33mm f/1.4 lensin incelemesini yaptık. Umarım işinize yaramıştır, umarım beğenmişsinizdir. Geriye Viltrox serisinden son bir lensimiz kaldı. O da 56mm f/1.4. Önümüzdeki günlerde onu da inceleyeceğiz.  Bize bu fırsatı sağladığı için Zoom İthalata teşekkür etmek istiyorum.