Merhaba arkadaşlar. 

Bugün sizlerle birlikte bir lens inceleyeceğiz. Bu lens Fujifilm X mount uyumlu Viltrox 85mm f/1.8 Mark IIBu lensin Sony uyumlu versiyonları da var ve temelde özellikleri aynı. Dolayısıyla incelememiz Sony kullanıcılarının işine de yarayabilir ancak ben Fujifilm bayonetli versiyonunu inceleyeceğim.  

Sizde, otofokus özellikli bu lensi merak ediyorsanız haydi buyurun… 

 Viltox Çin menşeili bir üretici. 2007 yılından bu yana fotoğraf makinaları için değişik aksesurarlar ve lensler üretiyor. Üretim gamlarının içinde, lens adaptörleri, uzatma (extensiontüpleri, flaşlar, trigerler, uzaktan kumandalar gibi ürünler de var.  

Bizim açımızdan, genelde Viltrox lenslerin, özelde de 85mm f/1.8 lensin iki anlamı var. Birincisi, diğer bir çok lens markası Fujifilm için manuel lens üretirken, Viltrox otofokus lens üretiyor. İkinci anlamı ise lensleri, benzer odak uzaklığına sahip lenslere göre çok daha ekonomik.  

Bu iki özellik bizim dikkatimizi çekmeye yeter de artar bile. O halde bu lensi incelememiz için bize gönderen Zoom İthalata teşekkür edelim ve gelin kutuyu açarak incelemeye başlayalım. 

Lensi ilk elimize aldığımızda, sağlam ve güven veren metalik bir yapısının olduğunu hemen hissedebiliyorsunuz. İlk versiyonu 2018’de çıkan bu lensin, ikinci versiyonu elimizde. İlk versiyonu 629 gram iken bu versiyon 492 grama düşmüş.  

Lensin üzerinde geniş bir netleme halkasının dışında bir şey yok, son derece minimalist bir tasarıma sahip. Fujifilm lenslerden alışık olduğumuz, diyafram halkasını bu lenste bulamıyorsunuz. Bunun yerine, diyaframı fotoğraf makinamızın ön ayar çarkını çevirerek değiştiriyorsunuz. Elbette bu özellik ve otofokus özelliği, lens ile makinanın, elektronik kontaklar sayesinde haberleşmesi yoluyla oluyor. Yine bu elektronik kontaklar sayesinde, lens makinamızın IBIS özelliğine destek vererek onunla birlikte çalışabiliyor.  

Metal bayonet üzerinde hiç de alışık olmadığımız bir şekilde bir mikro usb girişi var. USB kablonun bir ucunu bu porta, diğer ucunu bilgisayarınıza taktığınızda, bilgisayarınız lensi bir disk gibi görüyor. Viltrox.com sitesinden bilgisayarınıza indireceğiniz güncellemeleri, bu diske kopyaladığınızda güncellemeyi yüklemiş oluyorsunuz. Üstelik Viltrox, güncelleme yaparak kendini geliştirme konusunda oldukça iyi. Elimdeki 85mm f/1.8 Mark II lens çıkalı 2 ay olmasına rağmen yakın zamanda 1.0.7 güncellemesi yayınlanmış durumda. Bu arada mikro USB kablosunun data özelliği olmasına dikkat edin lütfen, ben evdeki 2-3 kabloyu denedikten sonra güncelleme işini başarabildim. 

OTOFOKUS (AUTOFOCUS) 

Lensin otofokus hızı oldukça başarılı. Değişik objeler arasında seri bir şekilde otofokus yapabiliyoruz.  Lens üzerinde STM diye adlandırılan bir otofokus motoru var. Değişik objeler arasında otofokus yaparken çok hafif bir hareket sesi geliyor ama bu ses o denli az ki videolarda duyulması imkansız gibi. 

Otofokus noktasını yakalama başarımı da iyi. Netlik noktasını nereye getirirseniz tak diye yakalıyor ve fotoğrafı çekebiliyorsunuz. Continuous otofokus özelliği açıkken, hareket eden objeyi başarı ile takip edebiliyor. Elbette bu performansı AF-C Özel Ayarlarındaki tercihler etkiliyor. 

Yüz göz takip sisteminde, netleme karesinin yüzü ve gözü yakalamasında herhangi bir sorun yok. Obje hareket ettikçe netlik karesi yüzün/gözün üzerinde devam ederek netliği kaçırmıyor.  Çıkan sonuçlara baktığımızda hemen tüm karelerde netliğin yakalanıdığını görüyorum. 

Aynı şeyi videoda denediğimizde, video başarılı bir şekilde yüz/göz takip sistemini yapıyor ve netliği kaçırmıyor.  

KESKİNLİK (SHARPNESS) 

Lensten elde edebileceğimiz keskinlik değerlerini görmek için aynı sahneyi, aynı ISO değeri ile, en açık diyafram değerleri, f/8 gibi orta açıklıkta bir değer ve en kısın olan f/16 gibi bir değerde fotoğrafladım. Şimdi sırası ile bu fotoğraflara bakarak, merkez ile köşelerde keskinlik değişimlerini tespit etmeye çalışalım. 

F/1.8 değerinde merkez de keskinlik oldukça iyi. Tüm detaylar belli ve geçişler keskin bir şekilde. Optik olarak lensin en keskin olabileceği değerlerden biri olan f/8 değerindeki görüntü ile karşılaştırdığımızda ki şu anda ekranın solunda f/8 diyaframı, ekranın sağında f/1.8’i görüyorsunuz, keskinlik açısından belirgin bir fark yok. F/2.8, f/4, f/5.6 gibi diyaframlarda keskinlik merkezde son derece iyi. En kısık diyafram f/16’ya geldiğimizde merkezdeki keskinlikte f/8 ile karşılaştırdığımızda belli belirsiz bir azalma gözlemleyebiliyoruz. En açık diyafram f/1.8 ile en kısık diyafram f/16’yı yan yana getirdiğimizde, merkezde f/1.8 keskinlik değerinin f/16 keskinlik değerinden daha iyi olduğunu görebiliyoruz.   

Büyün bu değerlendirmeleri bir kez de kadrajın köşeleri için yapalım.   

f/1.8 için yine keskinlikte hafif kayıplar olabildiğini görebiliyoruz. Diyaframı f/2.8’e getirerek köşeleri karşılaştırdığımızda, keskinliğin bir parça daha yerine geldiğini, f/4’den itibaren ise köşelerdeki keskinliğin f/8 seviyesine ulaştığını görebiliyoruz. En kısık diyafram olan f/16’da yine köşelerde az da olsa keskinlik kaybı söz konusu. Köşeler açısından en açık diyafram f/1.8 ile en kısık diyafram f/16’yı karşılaştırdığımızda f/1.8 tarafından keskinliğin bir parça daha iyi olduğunu görüyoruz.  

Sonuç olarak hemen her lensin tipik karekteristiğinde olduğu gibi, Viltrox f/8 lens de en keskin sonuçlarını orta diyaframlarda f/5,6 – f/8 –f/11 gibi değerlerde veriyor. Merkezde, en kısık diyafram f/16’da keskinlik az miktarda kayba uğruyor. Diğer diyaframlarda merkezi keskinlik oldukça başarılı. Yine tüm lenslerde olduğu gibi köşelere doğru gidildikçe keskinlik kayıpları olabiliyor. Bu kayıplar f/1.8 ve f/16 gibi uç diyaframlarda kendini hafif belli ederken, ara diyaframlarda pek bir kayıp gözlemleniyoruz. 

RENK SAÇILMASI (CHROMATİK ABERRATİON) 

Farklı dalga boyundaki ışığın bir odak noktasında toplanamamasından oluşan lens kusuruna renk saçılması diyoruz. Bu kusur hemen hemen her marka lenste var. Üreticiler bu kusuru bildikleri için lens profil datası yayınlayarak, Photoshop, Lightroom gibi yazılımlarda bunun kolayca giderilmesini sağlıyorlar.  

Renk saçılmasını belirli odak uzaklıklarında ve diyafram açıklıklarında daha görünür hale geliyor. Örneğin Viltrox 85mm f/1.8 lens ile çektiğimiz bu fotoğrafa bakalım. Renk saçılması olup olamadığını görmek için fotoğrafı iyice büyütelim.  

Bakın bu ağaç dallarının, yaprakların bir yanında yeşil, diğer yanında mor renkli renk saçılmalarını görebiliyoruz. Bunu gidermek için lightroomda lens corrections sekmesi altında Remove Chromatic Aberration yani renk saçılmasını ortadan kaldır ifadesini tiklediğimizde otomatikman düzeldiğini görüyoruz.  

Sonuç olarak lens, az miktarda renk saçılması üretiyor ve bunu kolayca düzeltmek mümkün.  

VİNYET (VIGNETTING) 

Vinyet, özellikle geniş açı lenslerde daha çok görülen, kadrajın dört köşesinde ışık kırılmaları nedeniyle oluşan karartılar demektirBu tür kararmaları yine photoshop ve lightroomda ortadan kaldırmaya çalışırız. Bu lenste çektiğim fotoğraf örneklerine baktığımda ben vinyet oluşumu görmüyorum.   

BOKEH  

Lensin açık diyaframları ile çektiğim örnek fotoğrafları incelediğimde, çok tatlı, yumuşak dokulu bir bokeh etkisi yarattığını gördüm. Bu özellik özellikle bir portre lensi için en fazla aranılan özelliklerden birisi. Lens bence bunu fazlasıyla sağlıyor.  

SONUÇ

Viltrox 85mm f/1.8 Make II, gerçekten güzel bir lens. Lensin bana göre artılarını ve eksilerini şöyle sıralayabiliriz. Önce artıları: 

  • Gövde kalitesi çok iyi, 
  • Otofokus hızı ve takip yeteneği iyi 
  • Sessiz af motoru ile videolarda sorunsuz kullanımı iyi 
  • Keskinlik kadraj merkezinde çok başarılı 
  • Vinyet üretmemesi iyi 
  • Yumuşak etkili bokeh çok iyi 
  • Sık sık yapılan güncellemeler ile lensin sürekli iyileştirilmesi çok iyi 
  • Güneşlik yani parasoley’in bir önceki versiyona göre geliştirilmiş olması 
  • Göreceli olarak uygun fiyatlı olması 

Eksileri ise 

  • Kadraj kenarlarında bir miktar keskinlik kaybı 
  • Lensin renk saçılması üretmesi 
  • Bir önceki versiyona göre yaklaşık 130 gram hafiflemiş olmasına rağmen 492 grama varan ağırlığı 

Ancak bu eksiler, hemen her lenste olup, özellikle renk saçılması photoshoplightroom gibi yazılımlar ile kolayca giderilebiliyor.  

Sonuç olarak, ürettiği fotoğraf kalitesi ve fiyatı ile bu lens, rakiplerinin karşısında çok ciddi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Satın alıp, kullanan kişi hem fotoğraf kalitesinden fazla ödün vermemiş olacak, hem de cebini korumuş olacak. Ben gönül rahatlığı ile portre lensi olarak Viltrox 85mm f/1.8 Make II’yi herkese önerebilirim.  

Evet arkadaşlar. Bugün sizlerle birlikte bir lens incelemesi yaptık. Umarım işinize yaramıştır, umarım beğenmişsinizdir. Önümüzdeki günlerde Viltrox lenslerin 23mm f/1.4, 33mm f/1.4 ve 56 mm f/1.4 lenslerini de inceleyeceğiz. Viltrox lensleri merak edenler lütfen takipte kalsın. Bu arada bu fırsatı sağladığı için Zoom İthalata birkez daha teşekkür etmek istiyorum.