Fujifilm 2020 yılına hızlı başladı. İçinde bulunduğumuz 2020’nin ilk aylarında X-T200, X100V, X-T4 gibi yeni makinalar, XC-35mm f2 ve GF45-100mm f/4 yeni lensler duyuruldu. 

Bugün sizlerle birlikte, yeni makinalardan Fujifilm X-T200’ü inceleyeceğiz.  

Haydi buyurun. 

 

X-T200’ü ilk elime aldığımda ilk düşündüğüm şey ne kadar hafif olduğu oldu. Büyük ve ağır makinaları sevmiyorum, bu nedenle X-T200’ün 370 gramlık hafifliği hemen benim sempatimi topladı. Hele bir önceki versiyonu olan 450 gramlık X-T100’den bile daha hafif olması çok hoş.  

Dikkatimi çeken ikinci şey, makinayı kavramak için, tasarıma ilave edilen grip ve geliştirilen başparmak desteği oldu. Çünkü bir önceki versiyon X-T100’de grip yoktu ve başparmak desteği daha ovalimsi hatlara sahipti. Bu ise makinanın el ile kavranmasında düşecekmiş hissi veriyordu. Oysa şimdi gayet güzel kavranabiliyor ve güven hissi veriyor.  

Tasarımda hemen dikkat çeken bir diğer unsur da LCD ekran. Öncelikle LCD ekran büyümüş. Makinanın arka panelindeki D-Pad yani dört yönlü navigasyon tuşları kaldırılmış. Bu tuşların kaldırılmasıyla kazanılan yer, LCD ekran büyütülerek 16:9 oranında kullanılmış. Neredeyse makinanın tüm arka cephesini kaplayan, göz doldurucu bir LCD ekran 2.7 milyon dot çözünürlükte.  

Diğer taraftan LCD ekran, açılma şekli de değişmiş. Bu yeni açılma şekli ile hemen her açıdaki çekime uyarlanabiliyor ve çok kullanışlı olmuş. Özellikle içerik üreticileri ve selfie çekmeyi seven kullanıcılar bu LCD ile çok mutlu olacaklar. 

Az önce D-Pad’in kaldırıldığını söylemiştik. Onun yerine joystick eklenmiş. Bence joystick D-Pad’in yaptığı tüm işi yapıyor, kullanımı çok rahat ve daha az yer kaplıyor. İyi bir geliştirme olmuş.  

Arka panelden başlamış olduk, bitirelim bari. Buton ve ayar çarkı düzeninde ciddi sayılabilecek değişiklikler var. Sırasıyla gidecek olursak 

  • Silme tüşü, artık SÜRÜŞ butonu ve SİLME görevlerini birlikte üstlenmiş 
  • OYNATMA (Playback) butonu aynı işlevde. 
  • Elektronik vizördioptri kadranı ve GÖRME MODU (View modu) butonları aynı. 
  • X-T100’deki Q butonu yerine dokunmatik ekrandaki menüyü aktive eden bir buton gelmiş.  
  • Hemen yanına da AF-L görevini üstlenen bir ek buton gelmiş. Bu iki buton özelleştirilerek dilediğimiz işlev atanabiliyor. 
  • Arka ayar çarkı ise kaldırılmış. 

Makinanın üstüne bakacak olursak, en belirgin farklılık AÇMA/KAPAMA düğmesinin yeri ve şekli değişmiş. Eski versiyonda fonksiyon butonu olan düğme biraz büyüyerek açma/kapama düğmesi olmuş. Deklanşörün hemen altına ise bir adet ayar çarkı konulmuş. Bu çarküzerinde diyafram halkası olmayan lensler kullanıldığında diyaframı değiştirmek için kullanılıyor.  

Deklanşörün yanı başında ÇEKİM MODU çarkı var. Bu çark üzerinde,  

P Program modu 

S Enstantane öncelikli çekim modu 

A Diyafram Öncelikli çekim modu 

M Manuel mod 

Gece Çekim Modu 

Hareket modu 

Manzara Modu 

SP Senaryo Modu 

Devinimli panorama modu 

Video modu 

Adv Gelişmiş filtreler modu 

SR+ Gelişmiş otomatik mod var.  

Sol taraftaki çok amaçlı çark, P, S, A, M modlarındayken film simülasyon modlarını değiştirmenize yardımcı oluyor.  

SP senaryo seçili iken değişik senaryolar arasında seçim yapmanıza olanak tanıyor. Bu arada senaryolar arasında Portre, yüz yumuşatma, tripodlu gece, havai fişek, gün batımı, kar, kumsal, su altı, düğün, çiçek, yazı, çoklu pozlama ve ışık izi gibi değişik senaryolar için hazır ayarları seçebiliyorsunuz.  

Adv Gelişmiş filtre ayarında iken gelişmiş filtrelerden hangisini kullanacağınızı seçebiliyorsunuz. 

Diğer seçeneklerde de zaman ayarlı çekim gibi ayarları yapabiliyorsunuz.  

Son çarkımız ise perde hızı çarkı.  

Makinanın ön yüzünde, sadece AF assist ledi ve lens değiştirirken kullandığımız mandal bulunuyor.  

Alt tarafta pil yuvası ve SD kartın girdiği soket var.  

Yanlarına baktığımızda, USB Type-C ve Micro HDMI girişlerini, diğer tarafta ise 3,5mm jack girişini görüyoruz. Bu girişler sayesinde harici kulaklık ve mikrofon bağlamak mümkün olabiliyor. 

X-T200’ün menüsü, X-T100’e göre biraz farklılık göstermekle birlikte, Fujifilm’in alıştığımız menü sisteminde. Basit, anlaşılır ve kullanımı kolay yapı devam ediyor.  

Yeni olan ise, dokunmatik ekran menüsü. Dokunmatik menüdeki bazı tuşlar atama yapılarak özelleştirilebiliyor. Menü dinamik bir menü ve çekim moduna göre bazı özellikler görünüyor, diğer bazıları kayboluyor. Dokunmatik son derece gelişkin ve tepki süresi gayet başarılı.  

Sürüş ayarlarını değiştirerek saniyede 8 kare sürekli çekim seçilebiliyor. Diğer taraftan, otomatik pozlama dizisi, iso basamaklama, film benzetim dizisi, beyaz dengesi dizisi, devingen dizi gibi basamaklama yani braketing ayarlarına olanak tanıyor.  

HDR özelliği ile 1 ile 3 stop arasında seçilen bir değere göre 3 kare çekip, anında birleştirerek HDR çekim yapıyor. Böylece zor ışık koşullarında, dinamik aralığı yönetmek daha kolay oluyor.  Ancak sonuç fotoğrafı JPG olarak kaydediyor.  

Video özellikleri X-T100’e göre oldukça geliştirilmiş. X-T100’de 15fps 4K video vardı ama saniyede 15 kare pratik kullanımı olmayan bir durumdu. X-T200 ile birlikte 4K saniyede 24 / 25 ve 30 kare video çekmek mümkün. Bir planda 4K video süresi 15 dk ile sınırlı ancak bunun ciddi bir  kısıt oluşturacağını düşünmüyorum.  

Full HD modunda, saniyede 60 kareye kadar video çekebiliyoruz ve çekim süresi 30dk. Ya kadar uzuyor.  

Video çekimleri sırasında yüksek ses kalitesine ulaşmak için mikrofon girişi var.  

Makinada faz ve kontrast algılayan hibrit AF sistemi var. Bu AF sistemi –2 stop düşük ışıkta netleme yapabiliyor. X-T200  yüz/göz tanıma alanında da oldukça gelişmiş çözümler sunuyor.  Kadrajda birden fazla yüz bulunduğunda hangisini takip etmek istediğinizi seçebiliyorsunuz. Bunu dokunmatik ekranda seçmek istediğiniz insanın üyüzne dokunarak yapmanız oldukça kolaylık sağlıyor.  

Gelen bir diğer özellik de HDR video özelliği. Özellikle yüksek kontrastlı ortamlarda video çekmeniz gerektiğinde bu özellik hayat kurtarabilir ve size hem parlak hem de karanlık bölgelerde detaylar sağlayabilir.  

Video çekerken, film simülasyon modlarını ve gelişmiş filtreleri doğrudan videoya uygulayabiliyor olmak da post-processing ile çok fazla uğraşmadan giriş-orta seviye video leri ortaya koymak için hoş bir seçenek. 

Ayrıca, makinada dijital gimbal ve dijital görüntü dengeleyici özellikleri var. Bu özellikler ile videonun dijital datası üzerinde kamera sallantılarının azaltılması hedeflenmiş durumda. 

Şimdi kameramızı alalım ve dışarılara çıkalım. Fotoğraf ve video çekelim. Anlattığım özellikleri ve makinanın performansını bir de fotoğraf ve video çekerek görelim. 

Evet arkadaşlar; 

Bugün sizlerle birlikte Fujifilm’in yeni giriş seviyesi makinası olan X-T200’ü inceledik.  X-T200 CMOS sensorlü APS-C diye adlandırdığımız 1,5 krop faktörlü aynasız bir makine. 24,2 MP çzöünürlüğe sahip bu makinayı giriş seviyesi diye tanımladığıma bakmayın, gerek fotoğraf gerekse video kalitesi ve çekim için sunduğu imkanlara bakılırsa, uygun bütçeli oldukça kabiliyetli, küçük ve hafif bir makine. Elbette, çok daha yüksek fiyatlarla, çok daha fazla özellik içeren makinalar var ancak uygu bütçe ile kaliteli işler yapmak isteyenler için harika bir seçenek.  

Özellikle yeni LCD ekranı ve 4K 30 fps çekim kapasitesi ile birlikte video içeriği üretenlerin de gözdesi olabilecek özelliklere sahip.  

Gelecek hafta başka bir yazıda, bambaşka bir içerikte görüşmek üzere hoşçakalın.