Merhaba arkadaşlar;  

Bugün sizlerle video çekimi hakkında biraz konuşmak istiyorum. Zira özellikle videoya yeni başlayan arkadaşlarımızın zorlandığı bazı konular, bazı ayarlar var. Bu konular hakkında bildiklerimi paylaşmak ve ipuçları vermek istiyorum. Eğer ilginizi çekiyorsa hadi buyurun… 

 

Hatırlarsanız, bu linkteki videoda, ‘bir fotoğrafçının fotoğrafçının beyni nasıl çalışır’ sorusunu sormuş ve doğru pozlama algoritmasını çıkarmıştık. Benzer bir şeyi bugün video için yapalım istiyorum. Haydi başlayalım.  

Her şeyden önce videoyu ne amaçla çekeceğiz sorusunu kendimize sormamız gerekiyor. Zira bu sorunun cevabı çok temel birtakım ayarlarımızı etkileyecek.  

Örneğin, kısa film veya sinematik bir çalışma yapıyorsak saniyede 24 kare, televizyonlarda gösterilecek türde bir çalışma için saniyede 25 kare, youtube gibi sosyal medyada gösterilecek bir çalışma için saniyede 30 kare veya çok detaylı bir belgesel veya müzik klibi gibi bir şey çekiyorsak saniyede 60 kare video çekebiliriz. Sakın yanlış anlaşılmasın, 24 fps çektiğimizde youtube’da gösteremeyiz veya bir müzik klibini 30 fps’de çekemeyiz diye bir şeyden bahsetmiyorum.  Hepsi birbirinin işini görür ve videonun üzerinde yaratacağı etki bir parça fark eder. Çünkü bahsettiğimiz rakamlar bir saniyede izleyicinin gözünün önünden kaç kare geçeceğini ifade eder. Bu değer küçüldükçe yani 24, 25, 30 fps gibi kare içerisindeki hareketli objelerin hareketleri arasındaki geçiş etkisi bulanık olur. Bu daha doğal bir görünüm olduğu için sinemacılar küçük fps’leri tercih eder. Dijital keskinlik ve netliğin öne çıkarılması istenen videolarda ise bu değer büyür. Yapacağınız çalışmayı düşünüp buna göre bir karar vermelisiniz.  

Örneğin ben bu videoyu youtube için kullanacağımdan, saniyede 30 kare yani 30 fps seçtim. Bu seçim otomatik olarak bizim perde hızımızı seçmemize yardımcı olur. Perde hızını belirlerken seçtiğimiz fps değerinin iki katını alırız ve bulduğumuz değer paydada olacak şekilde perde hızını seçeriz.  

Ben bu videoyu 30 fps’de çekiyorum demiştim. O halde iki katı 60. Bunu paydaya koyduğunda perde hızım 1/60sn. Olur. Artık perde hızım da belli.  

Diyafram konusu aslında fotoğraftaki seçimimizle tamamen aynı. Eğer alan derinliği dar olsun istiyorsak yani videomuzun öznesi net, arka plan bulanık istiyorsak (f/1.4- f/2.8- f/3.5 gibi) açık bir diyafram yok kadraj içerisinde her yer net olsun istiyorsak (f/11-f/16 gibi) bir diyafram seçeriz. Sinematik çekimler genel anlamda daha açık diyaframlarla, ürün tanıtımı, müzik klibi gibi çekimler genel anlamda daha kısık diyafram ile yapılır. Benim örneğimde ben f/5.6 gibi orta bir diyafram ile çekim yapacağım.  

Perde hızı belli, diyafram belli. Artık sırada ISO değerini belirlemek var. Fotoğraftakinin aksine yüksek ISO’nun yaratacağı greni videoda çok fazla dert etmemek lazım. Zira tekil bir fotoğrafa bakar gibi izlemiyoruz videoyu. Akıp giden bir görüntü var ve gren çok belli olmaz genellikle. Bu noktadan hareketle, ortam ışığınızın durumuna göre, LCD ekran üzerinde ISO’yu yükselterek ışık ayarınızı yapabilirsiniz. Bu noktada pozometrenizin <sıfır> değerini göstermesini kollamaktan ziyade, LCD ekranda yaratmak istediğiniz ışık atmosferini referans almanızı öneririm.  

Bu noktada hemen bir ek bilgi vereyim. Diyelim ki ben bu videoyu güneşli bir havada dışarıda yapmak istiyorum. Yani perde hızım 1/60sn. Yine alan derinliğini dar tutmak için diyaframımı da f/2’ye kadar açmam gerekti. ISO’mu en düşük ISO’ya getirmeme rağmen ışık fazla gelebilir. Bu gibi durumlarda kurtarıcımız ND filtre olacaktır. ND filtreyi takıp ışığın yoğunluğunu düşürebilir ve istediğimiz çekimi yapabiliriz. Bu nedenle çantanızda bir ND filtreyi her zaman bulundurmanızı öneririm.  

Evet geldiğimiz noktada videoyu pozlamak adına çekim değerlerimize karar verdik. Ancak işimiz burada bitmiyor. Birkaç karar daha vermek ve buna uygun ayarlar yapmak durumundayız.  

Bunlardan ilki videomuzu hangi boyutta çekeceğiz. Günümüzde 6K, 8K gibi boyutlar da konuşulmasına rağmen pratikte en sık kullanılan iki boyut var. 4K ve FHD diye kodlandırdığımız bu boyutlar videomuzun hard disk üzerinde kaplayacağı alanı da belirliyor. 4K videolar 3840×2160 pixel genişliğinde. Daha çok veri içerdiği için daha kaliteli bir görüntü sunuyor. Bunun karşılığında da daha büyük yer kaplıyor. İzleyici ortamının da teknik olarak 4K videoyu oynatmaya uygun olması gerekiyor. FHD ise 1920×1080 pixel genişliğinde. Kalitede bir parça düşük ve video boyutlarında daha küçük sonuçlar üretiyor. Ben FHD kullanıyorum. Siz dilediğinizi kullanabilirsiniz. 

Bir diğer kararımız videonun en boy oranı. Video için 16:9 oranı bir genel bir standart olmuş durumda. Bununla birlikte daha sinematik bazı oranlar da var. Örneğin 1.85:1 veya 2.39:1 gibi. Benim makinamda 17:9 DCI olarak geçen bir oran var.  Belki başka marka, modellerde başka oranlar da olabilir. Ben 16:9 oranı ile çekiyorum. Siz dilediğinizi seçebilirsiniz.  

Bir başka kararımız, videonun hangi CODEC ve hangi dosya formatı ile kaydedileceğine karar vermek. CODEC konusunda H.264 ve H.265 seçenekleri var. H.265 daha yeni ve daha kaliteli sonuçlar üretiyor. Bununla birlikte edit aşamasında H.265 CODEC’i hızlı ve kesintisiz çözümlemek için güçlü bir bilgisayara ihtiyacını olacak. Oysa H.264 daha yaygın kullanılan ve hemen her bilgisayarda editleyebileceğiniz bir CODEC. Ben H.264 kullanıyorum. Dosya formatı olarak da yaygın olarak kullanılan birkaç format var. Benim makinam MOV veya MP4 formatlarında kaydediyor. Ben dosya boyutları açısından daha ekonomik olan MP4 formatında kayıt yapıyorum.  

Bunların ötesinde bu linkte anlattığım birçok detay ayar mevcut. Dilerseniz bu videoyu da inceleyebilir, detaylara girebilirsiniz. Ama en temel seviyede bu ayarları yaptığımızda artık video çekimine başlayacak durumdasınız demektir. 

Evet arkadaşlar. Bu videonun sonuna gelmiş durumdayız. Umarım faydası olmuştur, umarım beğenmişsinizdir. Bu videonun devamı niteliğinde çekeceğim diğer bölümde de video çekerken kullanacağımız netlik sistemlerini anlatacağım.  O videoyu da kaçırmamanızı şimdiden öneriyorum.