Bugün sizlerle, beş duyumuzdan birisi olan dokunma ile hissedebildiğimiz dokuyu, bir diğer duyumuz ile yani gözümüzle nasıl hissedeceğimizi, yani fotoğrafta doku konusunu konuşacağız.  

Haydi buyurun… 

Dokunma beş duyumuzdan birisidir. Dokunma hissi bizim dış dünya ile olan önemli bağlarımızdan birisidir. Her dokunuş ve karşılığındaki her doku insanlarda farklı hisler uyandırır. 
Fotoğraflar, üç boyutlu dünyanın iki boyutlu yüzeye yansımasıdır. İnsan gözü fotoğraf üzerinde, özellikle geniş alanlar kaplayan yüzeylerde doku arar. Çünkü dokunma duygusunun biriktirdiği veriler ona yüzeyde bir doku olması gerekliliğini işaret eder. Buradan yola çıkarak göz ayrıntı arar. 

Doku bir nesnenin yüzey ayrıntısıdır. Her objenin bir dokusu vardır. Ama bazıları daha belirgindir. Dokular dokunma ve görme duyularını uyarırlar, fotoğraftaki belirgin bir doku bizi içine çekip ona bakmamızı sağlayabilir.
Ancak, dokunun izleyiciyi etkileyecek, kendine baktıracak hatta hissettirecek şekilde fotoğraflanması için ışığın doğru kullanılması ve doğru pozlama yapılması gerekir. 

Bunu bir örnekle videomuzda açıklayalım: 

 Yapay ışığın dokulu yüzeye gelme açısını değiştirerek doku görüntüsünün ne kadar etkili bir hal aldığını gördük. Doğal ışıkta da benzer sonuçlar alınabilir. Ancak, yüzeye gelen ışığın uygun açıya gelmesini beklemek ve uygun çekim açısını bulmak gerekecektir.  

Doku, bir nesne ya da bir yer hakkında bilgi vermek amacı ile kullanılabilir. Örneğin boyası dökülmüş bir duvarın detay fotoğrafı görsel olarak etkileyici olabilir. Ama eski bir evin bir parçası olarak görüntülendiğinde terk edilmişlik, yalnızlık gibi dramatik duygular verebilir. 

Doku ayrıca fotoğrafın doğrudan konusu olabilir. Seçici ve eğitilmiş bir göz, etrafımızda gördüğümüz onlarca doku içinden, estetik doygunluğu yüksek, izleyicinin ilgi ve dikkatini çekebilecek dokuları seçip fotoğraflayabilir. Bu tip fotoğraflar, izleyiciler için ilginç ve çekici olabilir. 

Dokunun diğer bir kullanımı da fotoğrafın ana konusunu destekleyecek şekilde bir rol üstlenmesidir. Görüntüye estetik kattığı gibi, ilgiyi ana konunun üzerine yoğunlaştırmada bize yardımcı olabilir.   

Şimdi örnekler ile doku fotoğraflarını videomuzda izleyelim… 

Bugünkü dersimizde, fotoğrafta doku konusunu ele aldık. Doku fotoğrafları için ışığın ve doğru pozlamanın önemini vurguladık. Dokunun fotoğraf içerisinde üstlendiği rollerden bahsettik. 

Umarım faydalı olmuştur. Esen kalın…