Bugün sizlere yine Lightroom’dan bahsedeceğim. Zira duruyor, duruyor ve sonra öyle bir şey yapıyor ki Lightroom yaptı yine yapacağını demekten kendimi alamıyorum. Yeni özellik yapay zeka destekli DENOISE, yani gürültü, gren azaltma özelliğinden bahsediyorum.  Merak ediyorsanız, haydi buyurun.

Lightroom, gerek fotoğraf arşivlemede, gerek düzenlemede, gerekse paylaşım sırasında kullandığım en temel yazılım. Masaüstü bilgisayarım, tabletim ve telefonum arasında tam uyumlu bir ekosisteme sahip olduğu için yedi gün, yirmi dört saat ve gittiğim her yerde, her ortamda tüm fotoğraflarım benimle. Dilediğim gibi düzenleyebiliyor ve paylaşabiliyorum. Bu nedenle Lightroomu çok seviyorum. 

En az yılda birkez büyük güncelleme geliyor Lightroom’a ve bu güncelleme eşik atlatacak kadar heyecan verici oluyor. Yıl içinde ise genelde küçük güncellemeler geliyor. Ancak bu sefer yani Nisan 2023 güncellemesinde küçük değil, oldukça önemli ve büyük bir güncelleme yaptı Lightroom. 

Kanala destek vermek için aşağıdaki beğen, katıl, teşekkür ve abonelik butonlarını size hatırlatıp, hemen lafı uzatmadan bilgisayar başına geçiyorum size bu önemli güncelleme ile gelen DENOISE özelliğini göstermek için…

Yüksek ISO’da çekmek zorunda kaldığımız fotoğraflarda noise yani elektronik gürültü dediğimiz bir kusur oluşuyor, bunu hepimiz biliyoruz. Genellikle bu kusurdan kurtulmak istiyoruz. Düzenleme yazılımları da bu konuda bize bazı araçlar sunuyorlar. Lightroomun bir önceki versiyonuna kadar DETAIL sekmesi altında NOISE REDUCTION yani gürültü azaltma seçenekleri sunuluyordu. Bu ayarlar arasındaki LUMINANCE yani parlaklık değeri ile ışık azlığı kaynaklı gürültüyü, COLOR değeri ile de renk kaynaklı gürültüyü azaltmaya çalışıyorduk. Bu da belli ölçüde işimizi görüyordu.

Şimdi yeni güncelleme yani versiyon 12.3 ile birlikte, DETAIL sekmesini açtığımızda, hemen şurada DENOISE butonu görüyoruz ki hemen altında açıklama olarak AI yani yapay zeka kullanarak gürültüyü azaltan ve sonucu da bir DNG dosyasına kaydeden bir özellik olduğu yazıyor. 

Biraz daha aşağıdaki şu üçgeni kullanarak sekmeyi genişlettiğimizde önceki versiyonlarda kullandığımız klasik araçların kaldırılmadığını ve burada yer almaya devam ettiğini görüyoruz. 

Şimdi şu yeni aracı kullanmaya başlayalım bakalım. 6400 ISO ile çekilmiş fotoğrafımızda, noise, gren yani gürültüyü rahatlıkla göreceğimiz bir bölge bulalım. Sanırım şurası %100 büyütmede gürültüyü en kolay gözlemleyeceğimiz bölge. DENOISE butonuna bastığımda bir yükleme penceresinin ardından şöyle bir pencere açılıyor. Aslında bu pencere çok yabancı değil. Daha önce size anlattığım videoları izlemiş iseniz, çözünürlük artırma ve Raw dosyada detay artırma gibi özelliklerde de bu pencere açılıyordu. Denoise özelliğini seçtiğimizde diğer özellikle pasif olarak geliyor. Şuradaki önizleme penceresinde efekt uygulandıktan sonra ortaya çıkacak sonucun görebiliyoruz.  Görmek istediğiniz bölge için pencereyi tutup, sağa sola çekiştirebiliyorsunuz. Hemen yan tarafta tek bir skala var. AMOUNT yani miktar skalası. Bir değeri ile 100 değeri arasında değiştirilebiliyor. Şimdilik 50 değerinde dursun. Yukarıda yine Yapay zeka ile gürültü giderileceğini ve DNG dosyasına kaydedileceğini hatırlatıyor. Şuradaki INFO butonuna basıyorum. Birkaç kez basmama rağmen bir şey açılmadı. Biz 50 değeri ile denememizi yapalım bakalım. Aşağıda işlemi uygulamak için ne kadar süreye ihtiyaç duyacağı ifade ediliyor. Elbette dosyanın büyüklüğüne ve bilgisayarın hızına göre bu sizin bilgisayarınızda farklı olabilir ama benimki için 1 dakika yazıyor. Burada ise gürültü azaltılan dosya ile orjinal dosyanın bir yığın gibi üst üste göstermek isteyip, istemediğim soruluyor ki ben işaretlemeyerek ayrı bir dosya olarak gösterilmesini istiyorum. Şuradali LEARN MORE ifadesine tıklarsak da farklı bir web sayfası açılarak yapılacak işlemi bize anlatacak, ben bunu pas geçiyorum. 

İşlemi başlatmak için ENHANCE yani geliştir butonuna basıyorum.  Sol üst köşede işlemin başladığını görüyorum. Bu ilerleme çubuğu dolduğunda işlem gerçekleşmiş olacak. Sizi İşlem tamamlandığında yeni oluşturulan DNG dosyası ekranımıza geliyor. Bakın, dosya ismine de ENHANCED-NR yani gürültü azaltarak geliştirilmiş anlamında yeni bir eklenti yapılıyor. 

Hemen sonucu orjinal dosya ile karşılaştıralım. Sol tarafta DENOISE edilmiş dosya, sağda ise orjinal dosyayı görüyorsunuz. Sonuç inanılmaz başarılı. Bakın, yapraklardaki keskinlik ve detaylar kaybolmadan, renkler bozulmadan tüm gürültü gitmiş. Sanki çok düşük ISO’larda çekilmiş bir fotoğraf gibi olmuş. Ben bu kadarını da beklemiyordum, doğrusunu isterseniz. Çok beğendim.

Merak ettim. Orjinal dosyaya bir de 100 değeri ile DENOISE uygulayacağım. Acaba nasıl bir sonuç çıkacak. Videoyu uzatmadan hızlıca bunu da denemek istiyorum. Hemen sonuca geçeyim. Bakın, inanılmaz bir sonuç var ortada. Hemen karşılaştırmalarımızı yapalım. Solda yeni dosyamız yani 100 değeri ile DENOISE ettiğimiz dosya ve Sağda ise ilk dosyamız yani 50 değeri ile DENOISE ettiğimiz dosya var. Gezindiğimde her bölgede çok başarılı sonuç buluyorum. Bu fotoğraf için 100 değerindeki sonuç da çok iyi. Ama belki bazı fotoğraflarda fazla gelebilir. Bu nedenle kendi fotoğrafınızda birkaç değer deneyip hangi değerin doğru sonuç verdiğini bulmanız gerekebilir. Ancak şunu söyleyebilirim ki yapay zeka destekli DENOISE özelliği inanılmaz güzel sonuç veriyor. Ben çok çok beğendim. 

Daha önce defalarca söylediğim gibi, sadece kullanıcı arabirimleri biraz farklı olmakla birlikte Lightroom ile Photoshop’un Camera Raw modülü aynı yazılım. Bu da DENOISE özelliğini Photoshop Camera Raw’da da kullanabiliriz anlamına geliyor. Hemen deneyelim. 

Bu sefer ISO 12800’de çekilmiş başka bir RAW fotoğrafı Photoshop ile açıyorum. Doğal olarak fotoğraf Camera Raw’ın güncel versiyonu olan 15.3’de açılıyor.  Gördüğünüz gibi bu fotoğraf oldukça loş bir ışık ortamında ISO 12800’de çekilmiş. Araçlar panelinde aşağıya doğru giderek AYRINTI sekmesini açıyorum. PARAZİT AZALTMA burada yer alıyor. Hemen altında da Yapay zeka ile parazit azaltma yapılacağı ve sonucun DNG dosyasına kaydedileceği yazıyor. Tıpkı Lightroom’da olduğu gibi şurada klasik parazit giderme araçları var. Bizim şimdilik bunlarla bir işimiz yok. 

Parazit gidermeye giderek, butona basıyorum. Geliştirme verileri yüklendikten sonra ekrana GELİŞTİR penceresi açılıyor. Yine önizleme penceresi içerisinde dolaşmam mümkün. Ayar sklasında 1 ile 100 arasında bir değer seçmem gerekiyor. Bu sefer 75 değerini seçeceğim. İşlemin tahmini olarak 2 dakika süreceği belirtiliyor. Geliştir butonuna basıyorum. Sol alt köşede bir ilerleme çubuğu beliriyor ve işlem başlıyor. Sizleri 2 dk. bekletmemek için videonun bu kısmını da kesiyorum. Evet işlem bitti ve ekranda parazit giderilmiş fotoğraf görünüdü. Ayrıca aşağıda küçük halde de bulunuyor. Dosya ismine Geliştirilmiş-NR ifadesi eklenmiş durumda. Fotoğrafı %100 büyüterek baktığımda yine sonucun etkileyici olduğunu görüyorum. Son derece temiz, keskin ve detaylardan hiçbir şey kaybetmemiş bir fotoğraf. Bu araç bence işini gerçekten başarılı bir şekilde yapıyor. Orjinal ile geliştirilmiş fotoğraf arasındaki farka bakar mısınız lütfen…Çok iyi…

Son olarak bu özellikle ilgili birkaç kısıtı belirtmeliyim. Bunlardan ilki bu özellik sadece X Trans ve Bayer sensörlerin ürettiği RAW dosyalarda kullanılabiliyor. Bildiğiniz gibi X Trans sensör Fujifilm cameraların kullandığı sensör. Bayer ise diğer tüm büyük üreticilerin kulandığı sensör. Bunların dışında kalan birkaç sensör tipi için bu özellik şimdilik kullanılamıyor ama ileride güncelleneceği söyleniyor.

DENOISE işleminin, diğer tüm düzenlemelerden önce uygulanması öneriliyor. Yani önce parazit giderme sonra diğer düzenlemeler. 

DENOISE işlemi sadece RAW dosyalara ve sadece bir kez uygulanabiliyor. Uygulanan dosyanın boyutu daha büyük oluyor. Dolayısıyla, ihtiyaç duydukça uygulamakta fayda var.

Evet arkadaşlar. Bugün bence yine çok önemli bir bilgiyi paylaştım sizinle. Umarım beğenmişsinizdir, umarım işinize yarar.

Kanala destek vermeyi unutmayacağınızı umarak, başka faydalı videolarda görüşmek umuduyla, hoşçakalın diyorum…