Bugün sizlerle Lightroom’u bir parça kişiselleştirerek, hem müşterilerinize daha profesyonel ve hem de kendinize daha sevecen gelmesini sağlayacak bir ipucu vereceğim. 

İlginizi çekiyorsa haydi buyurun…

Lightroomu açtığınızda en üstte gördüğünüz bu bölge ¨ identity plate¨ yani kimlik plakası, etiketi olarak adlandırılmış. Hemen diğer tüm bölgeler gibi kimlik etiketinin de kişiselleştirilmesi mümkün. Bunun iki faydası olabilir. Bir tanesi müşterilerinize, iş arkadaşlarınıza, ailenize, öğrencilerinize lightroomda birşey göstermek için lightroomu açtığınız zaman, yazılımın standart ifadesi yerine daha görsel ve sizi yada kurumsal kimliğinizi tanımlayan bir ifadenin gözükmesi daha hoş. Bu hoşluk, lightoomu bireysel olarak açtığınızda dahi size yansıyor. Bana bu şekilde daha sıcak geliyor Lightroom. 

İkinci faydası ise, burada yaratacağınız isim plakası veya etiketi; eğer kullanıyorsanız, Lightroomun yazdırma modulünde, web modülünde, slideshow modülünde de kullanılabiliyor. 

Peki nasıl kişiselleştirebiliyoruz bu etiketi. Eğer daha önce hiç dokunmadıysanız bu etiket ekranda gördüğünüz gibi karşımıza çıkıyor. Üzerine gelip, sağ tuşa bastığımızda bir açılır menü karşımıza çıkıyor. Bu açılır menünün ilk seçeneğini seçtiğinizde Adobe kimliğiniz gözüküyor. İkinci seçenek olan Lightroom Classic seçeneği zaten kurtulmak istediğimiz görüntü. Üçüncü seçenek de Personalized yani kişiselleştirilmiş görüntü seçeneği. Biz bunun üzerine çalışacağız. 

Aynı menünün en alt satırında Edit Identity Plate seçeneği var. bu seçeneğe tıkladığımızda karşımıza başka bir pencere açılıyor. Bu pencerenin sol üstünde yer alan Identity plate açılır penceresinde yine az önceki seçenekler var ki buraya tekrar koymalarına gerek yokmuş bence. Dolayısıyla burada kişiselleştirilmiş seçeneği aktif olarak kalsın. Yanında custom yani özel yazıyor. Şimdilik geçelim, birazdan döneceğiz buraya. 

Aşağıda gördüğümüz iki pencereden soldaki isim etiketini, sağdaki ise modüller menüsünü güncellememize yapıyor. Biz soldaki pencereye odaklanalım. 

Hemen burada iki opsiyonlu seçenek var. Sol taraftakine isim etiketi olarak stilize edilmiş metin kullan diyor. Diğerinde ise grafik öğeli isim etiketi kullan diyor. 

Önce stilize edilmiş metin kullanmaya bir bakalım. Buraya Okan YILMAZ Photography yazıyorum. Şu açılır menü ile cılız görünen fonttan kurtulup örneğin şöyle bir font seçiyorum. Daha büyük bir karakter olsun diye burayı değiştiriyorum. Hatta ismimi seçip, rengini değiştiriyorum. Bakin benim burada yaptığım değişiklikler anında isim etiketine yansıyor. Yazıların büyüklükleri, fontları, renkleri ile oynayarak dilediğim etiketi oluşturuyorum. Son haline getirdiğimi düşündüğümde tekrar yukarı çakıyor, custom yazan açılır menüye tıklıyorum. Save as… seçeneği ile bir isim vererek kaydediyorum. 

Gelelim grafik öge veya logo kullanımına. Bunun için şuradaki ikinci seçeneği tıklıyorum. Ben daha önce kendime hazırladığım için o geldi. Bu nedenle Clear Image yani temizle butonuna basmıyorum. Sizin bunu yapmanız gerekmeyebilir. Bu bölgeye hazırladığımız logoyu veya grafik öğeyi yüklemeliyiz. Maalesef bu bilgi başka yerde yazmıyor ama tecrübelerle doğruladım ki grafik ögemiz 35-40 piksel yüksekliğinde olabiliyor. Daha büyük boyutlar bu bölgeye sığmıyor, bir kısmı gözüküyor. Yine burası için hazırlayacağınız grafik öge için burada gördüğünüz griye uygun bir geri plan rengi verebilirsiniz. Bununla birlikte transparan olarak hazırlayıp, png dosya formatı ile kaydederseniz, geri plan rengi uyum problemi yaşamamış olursunuz. 

Hazırladığınız bu grafik etiketi yüklemek için Locate File seçeneğine tıklıyoruz. Açılan pencerede hazırlayıp, kaydettiğimiz dosyayı buluyoruz ve tıklıyoruz. Eğer ekrandaki görünümünden mutlu isek, yine buradan Save as ile kaydediyoruz, yok mutlu değilsek gerekli düzeltmeleri yapıyoruz.  

Artık metin veya grafik ögelerle oluşmuş isim etiketimizden birisini seçip OK tuşuna basarak çıkıyoruz. İşte böyle…