Bugün sizlerle, daha önce hiç bir yerde görmediğim, muhtemelen ilk defa bu video ile yayınlanacak bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Bu bilgi sayesinde, Fujifilm X sistem makinalarda yüz/göz tanıma-takip sisteminden maksimum performansı almanız mümkün olabilecek. Merak ediyorsanız, haydi buyurun.

Konumuza girmeden önce, Fujifilm X sistem makinalarda bulunan netleme sistemleri ile ilgili kısa bir hatırlatma yapmak isterim. Makinalarımızda temelde

  • Tekil otofokus
  • Sürekli otofokus
  • Manuel fokus
  • Yüz/göz tanıma-takip
  • Nesne algılama-takip sistemleri var. 

Nesne algılama-takip sistemleri, yeni nesil işlemci ve sensörle donatılan X-T5, X-H2 ve X-H2s gibi makinalarda var. Ancak diğer netleme sistemleri hemen tüm Fujifilm X sistem makinalarda bulunuyor. Bütün bu netleme sistemleri, kullanım yeri, amacına göre değişkenlik gösteriyor ve bizim makinadan üst seviyede performans almamızda rol oynuyorlar. Konu uzamasın diye burada detaylarına girmeyeceğim ancak  linke tıklayarak, kendi makinanız ile ilgili tüm detayları öğrenebileceğiniz eğitim setine ulaşabileceğinizi, benden indirim kuponu talep ederek, bu eğitimlere indirimli olarak ulaşabileceğinizi hatırlatmak istiyorum. 

Biz tekrar gelelim konumuza. 

Bana sosyal medya üzerinden ulaşan arkadaşlar, yüz/göz takip sisteminin performansına dair çok farklı hatta çelişkili ifadeler kullanıyorlardı. Çok eleştiren de vardı, oldukça beğenen de. Bunun nedeni ne olabilir diye düşünüp, denemeler yaparken, yaptığımız ayarların yüz/göz takip performansını etkilediğini fark ettim.   

Bunun üzerine bir deneysel çalışma yapmaya karar verdim. Bu çalışmada, makinamı tamamen program moduna getirerek pozlama ile ilgili her şeyi göz ardı ettim. Makinanın ayarlarından MENU – KUR – GÜÇ YÖNETİMİ – PERFORMANS – HIZLANDIR seçeneğini seçerek olabilecek en yüksek performansı almayı hedefledim. 

Artık sizlerinde iyi tanıdığı Pakize’yi karşıya, X-T5’imi tripodun üzerine yerleştirdim. Lens olarak 50mm f/2 lensi kullandım. Yine ayarlardan MENÜ – AF/MF – YÜZ/GÖZ TANIMA AYARI – YÜZ TANIMA AÇIK – GÖZ OTOMATİK seçeneklerini seçtim.

Konumuz yüz/göz takip olduğu için sürekli otofokus AF-C modunu seçtim. Sonra sırasıyla AF Tipi olarak TEK NOKTA, BÖLGE ve GENİŞ İZLEME seçeneklerini kullanarak çekimler yaptım. Bu çekimlerde, modelimizin göz takibinin kadrajın sağında/solunda/yukarısında ve aşağısında hangi noktaya kadar takip edildiğini belirledim. Olası hataları minimize etmek için sağ/sol/yukarı/aşağı hareket periyodunu iki tekrar ile gerçekleştirdim. 

Bu çekimleri kare-kare oynatarak göz takip karesinin kadrajın sağında/solunda/yukarısında ve aşağısında göründüğü en uç noktaları işaretledim. Bu dört işareti birleştirerek, bir dikdörtgen elde ettim. Böylece her durum için yani 

  • sürekli otofokus tek nokta
  • sürekli otofokus bölge
  • sürekli otofokus geniş izleme için farklı renklerle işaretlediğim dikdörtgenler ortaya çıktı. 

Normal şartlar altında, sürekli otofokus modunda en üst düzey performans almayı bekliyordum. Ancak 

  • turuncu renk ile gördüğünüz sürekli otofokus-geniş izleme modunun en küçük takip alanı verdiğini
  • yeşil renk ile gördüğünüz sürekli otofokus-tek nokta modunun daha büyük takip alanı verdiğini
  • ve son olarak da mor renk ile gördüğünüz sürekli otofokus-bölge modunun daha büyük takip alanı verdiğini tespit ettim. Ayrıca kadrajın neredeyse yatayda üçte birlik kısmı ise takip alanının dışında kaldı.

Acaba tekil otofokusta durum nedir diye merak ederek aynı çevrimi Tekil otofokus yani AF-S için de gerçekleştirdim. Yine elimde

  • tekil otofokus tek nokta
  • tekil otofokus bölge
  • tekil otofokus geniş izleme için farklı renklerden oluşan dikdörtgenler ortaya çıktı.  

Tekil otofokus için oluşan dikdörtgenleri de yanyana getirdim. 

  • kırmızı renk ile gördüğünüz tekil otofokus-tek nokta modunun en küçük takip alanı verdiğini
  • sarı renk ile gördüğünüz tekil otofokus-bölge modunun daha büyük takip alanı verdiğini
  • ve son olarak da turkuaz renk ile gördüğünüz tekil otofokus-geniş izleme modunun daha büyük takip alanı verdiğini tespit ettim. 

Artık son karşılaştırma olarak tüm dikdörtgenleri aynı ekranda birleştirdim. İşte ilginç bilgi  de bu noktada ortaya çıktı.

X-T5 ile yaptığım bu çalışmada, en yüksek performansı turkuaz renkli tekil otofokus AF-S ve geniş izleme af tipi ile aldım. En düşük performans ise turuncu renkli sürekli otofokus AF-C ve geniş izleme modunda ortaya çıktı. 

Bugünden sonra fotoğraf çekerken, artık sizin de benim gibi yüz/göz takip sistemi kullanacağınız zaman tekil otofokus-geniş izleme modunu seçeceğinizi tahmin ediyorum. 

Peki ya video çekerken? 

Aynı denemeyi video modu içinde yaptım. Bildiğiniz gibi video modunda, yüz/göz tanıma sistemi aktif iken, manuel fokus dışında neyi seçerseniz seçin, sürekli otofokus aktif oluyor. 

O halde deneyebileceğimiz iki opsiyon var. Birisi DEĞİŞKEN AF tipi netleme, diğeri ise ÇOK ALANLI netleme tipi. Her ikisi içinde benzer denemeleri yapıp, takip alanlarını belirliyorum. 

Bu takip alanlarını üst üste getirdiğimde bire bir oturuyor. Buradan çıkan sonuç, videoda yüz/göz takibi yaparken AF Tipi’ni DEĞİŞKEN AF veya ÇOK ALANLI seçebiliriz. Çünkü aynı takip alanı büyüklüğüne sahipler. Ancak ikisi arasında ben şöyle bir fark gözlemledim. 

  • DEĞİŞKEN AF ile takip ederken, aktif takip alanının dışına obje çıkıp, sonra tekrar geri döndüğünde yakip hemen başlamadı.Daha gecikmeli bir noktadan başladı.
  • Oysa ÇOK ALANLI ile takip ederken durum böyle olmuyor. Obje takip alanından çıktıktan sonra tekrar geri döndüğünde yüz/göz takip sistemi hemen gözü yakalıyıp takibe devam ediyor.Bu durumda ÇOK ALANLI’yı kullanmak daha uygun gibi bir sonuç çıkıyor.   

Evet arkadaşlar, umarım sizlerle faydalı bir bilgi paylaşmışımdır. Bunun gibi pek çok faydalı bilginin linkini verdiğim ¨… ustalaşmak¨ video eğitim serilerinde yer aldığını ifade etmek isterim.

Bir sonraki yazıda görüşünceye kadar, hoşçakalın.